Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Marija Vnebovzeta, Cleveland (foto: Tone Ovsenik)
Marija Vnebovzeta, Cleveland

Novice iz Clevelanda

| 05.08.2012, 18:10 Matjaž Merljak

V nedeljo, 29. julija, je obiskal župnijo svetega Vida misijonar Vincencijevega reda iz Indije. Pridigal je pri vseh svetih mašah in druga nabirka je bila namenjena misijonom v Indiji, ki nosijo pomoč in veselo novico ter vrše svoje poslanstvo med pogani in jih učijo. Potrebni so naše pomoči za vzgojo novih duhovnikov. Ta misijonar tudi gostuje ta vikend v župniji Marije Vnebovzete, kjer bo tudi pridigal in skušal nabrati nekaj finančne pomoči za Vincencijev red v Indiji.

V župnijskih oznanilih so pretekli vikend sporočili o Baragovih dneh, ki se bodo letos vršili v Marquetu, v Baragovi deželi. Ti Baragovi dnevi bodo 22. in 23. septembra. Pri nas se zopet pripravlja avtobus, ki bo odpeljal podpornike Baragove zadeve in s tem podprl svetniško prizadevanje slovenskega rojaka, ki je storil toliko za Jezusov evangelij in njegovo razširjenje.

Danes poteka takozvani Fest na zemljišču semenišča Borromeo, kakor vsako leto. Nastopi bo več znanih glasbenih skupin in solistov na cerkvenem polju. Vse se prične ob opoldne in se konča z sveto mašo z škofom Griesom in za konec pa mogočni ognjemet.

Na Slovenski pristavi je pa danes piknik kluba pristavskih upokojencev. Ti dobri ljudje veliko pripomorejo, da je Slovenska pristava vedno lepa za ogled. Piknik se začne s sveto mašo, ki jo daruje argentinski gost Franc Urbanija in potem servirajo kosilo katerem sledi prosta zabava z glasbo.

Clevelandski škof Lennon je pred dvemi leti odločil, da se zapre petdeset župnij v škofiji. Vzrokov za to je bilo več: starosti župnij in njih poslopja, plačati župnijsko osebje, zavarovanje, plačevanje vzdržkov, pomanjkanje duhovnikov in primanjkovanje vernikov v mestnih župnijah. Logično vznemiril je marsikaterega župljana teh zaprtih župnij. Trinajst od teh se je pritožilo v Vatikan in rezultat je bil, da škof ponovno odobri odprtje teh župnij. V preteklih tednih se je nekaj od teh že nanovo odprlo in so imeli nedeljske maše ob polnih cerkvah pri božjih službah. Seveda pa ostaja vprašanje ali se bodo verniki redno odzivali in prihajali v svoje cerkve. Že pri samem odprtju so bile težave, ne samo finančne, ker ta cerkvena poslopja so stala osamljena dve leti in nekaj je bilo že spraznjenih. Vsi se zavedamo kaj se dogaja s poslopji, če so prazna. Odstranili so razne okraske, božje podobe in podobno. Vse to je bilo treba znova nadomestiti, kar pa ni že tako lahko in tudi poceni ne. Duhovniki so bili prestavljeni drugam in zdaj se morajo dobiti drugi ali pa bodo duhovniki se vrstili in prihajali nazaj in stregli župljanom. Ali bodo verniki res se vrnili in obdržali zvestobo svojim župnijam, ker so bili tako močno razočarani. Človek si lahko vpraša, je bilo vse to res potrebno, da se povzroči tako vznemirjenje med verniki. Upajmo da se vodstvo škofije zaveda, kaj so povzročili, da kaj takega ne ponovijo.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...