Marko ZupanMarko Zupan
Meta PotočnikMeta Potočnik

Romanje treh Slovenij na Višarjah

| 04.08.2012, 15:40 Matjaž Merljak

Na Svetih Višarjah nad Trbižem bo jutri (v nedeljo, 5. avgusta 2012) potekalo tradicionalno Romanje treh Slovenij. Peš romanje se bo začelo ob 8h, predavanje ob 10.30, sveta maša ob 12h, kulturni program ob 13h.

Pobudnik srečanja je Svet slovenskih krščanskih izseljencev v Evropi SSKIE, ki je od leta 1987 dvakrat letno organiziral srečanja na različnih postojankah slovenske katoliške misije v Evropi. Predavatelj iz matične ali zamejske Slovenije je poročal o aktualnih temah političnega, socialnega in prostvetnega pomena, povezanih s trenutnim stanjem v Sloveniji.

Od leta 1989 dalje je na prvo nedeljo v avgustu SSKIE organiziral srečanja na Svetih Višarjah. Peš romanju je sledil kulturnoizobraževalni program. Prireditev se je končala s sveto mašo. Čeprav je SSKIE leta 1995 nehal delovati, se je prireditev na Svetih Višarjah ohranila. Pripravljata jo Rafaelova družba in Zveza slovenskih izseljenskih duhovnikov.

Letos se bodo rojaki iz matične, zamejske in izseljenske Slovenije tako zbrali že 24-ič. Tisti, ki se bodo opravili peš, bodo s hojo začeli ob 8.00 ob vznožju gore nad Žabnicami. K vrhu se bodo vzpenjali ob premišljevanju križevega pota. Za vzpon je na voljo tudi žičnica.

Ob 10.30 bo imel predavanje Etične vrednote – up za prihodnost predsedniku SAZU prof. dr. Jože Trontelj.

Ob 12.00 bo slovesna sv. maša, ki jo bo skupaj z izseljenskimi duhovniki daroval škof msgr. Metod Pirih.

Ob 13.00 bo na ploščadi za cerkvijo kratek kulturni program. Pri programu bo sodeloval Cerkveni mešani pevski zbor iz Podbrezij.

Z Romanjem treh Slovenij se bodo na Višarjah sklenili tudi tokratni Višarski dnevi mladih, ki potekajo od četrtka.

Prejšnja novica

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...