Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Rast XLI na Bledu (foto: rast.blogspot.com)
Rast XLI na Bledu

RAST XLI je bila v Sloveniji

| 03.08.2012, 01:03 Matjaž Merljak

Maturantje iz Argentine so bili mesec dni na obisku v Sloveniji. RAST, kar je kratica za roj abiturientov slovenskega srednješolskega tečaja, z letnico 2012 ima zaporedno številko 41. Pet let so obiskovali slovenski srednješolski tečaj “ravnatelja Marka Bajuka“ v Buenos Airesu oz. sorodni tečaj “dr. Vojka Arka” v Bariločah. Pred zaključkom so kot njihovi predhodniki obiskali Slovenijo.

Letos obiskuje tečaj 158 dijakov, uči jih 17 profesorjev pod vodstvom ravnateljice prof. Nede Vesel Dolenc. Slovenijo je obiskalo pet abiturientov iz Bariloč in 36 iz Buenos Airesa. Med spremljevalci je bil tudi predsednik Zedinjene Slovenije, Franci Žnidar.

Tečaj obiskujejo pet let vsako drugo soboto popoldne. Kot vse slovenske šole v Argentini, je brezplačen. Učitelji in profesorji učijo iz ljubezni do otrok in do slovenstva. Na tečaju učijo slovenščino, ki vsebuje slovnico in slovstvo, verouk, slovensko zgodovino, zemljepis, etnografijo, svetovne nazore, živo besedo, družbeno vzgojo in petje.

Njihova rodna domovina je Argentina, a njihove korenine so v Sloveniji. Zato ohranjajo in gojijo zaklad slovenstva in ga ponosno predajajo iz roda v rod. Tako povezujejo slovensko in argentinsko kulturo.

Svoja doživljanja ob obisku v Sloveniji so zabeležili na blogu ter na Twitterju.

Rast XLI na Dobrodošli doma 4. julija 2012 v Ljubljani
Rast XLI na Dobrodošli doma 4. julija 2012 v Ljubljani © Matjaž Merljak

V soboto, 30. junija, so se zbrali na letališču v Benetkah. Nekateri so tam prespali ter počakali druge. Z avtobusom so se odpeljali v Slovenijo in po treh urah prispeli v Ljubljano. V nedeljo, 1. julija, so bili na Veliki planini, kjer je bil Tabor Slovencev po svetu in kjer so se srečali Slovenci iz raznih koncev sveta. Naslednji dan se je začelo obiskovanje Poletne šole slovenskega jezika na Filozofski fakulteti. Obiskovali so jo dva tedna v dopoldanskem času - in jo vsi uspešno zaključili - popoldne pa počeli različne stvari: veslali po Ljubljanici, sodelovali na prireditvi Dobrodošli doma, na vseslovenskem srečanju v državnem zboru, si ogledali Stično in Muljavo, grad Turjak, Trubarjevo domačijo, Ribnico, Kočevski rog, obiskali nadškofa Antona Stresa in založbo Družina, Škofjo Loko, Kranj, Kamnik ...

V drugi polovici obiska so si ogledali avstrijsko Koroško, nastopili v Šentjoštu, obiskali Kras, Dolenjsko - še posebej Zaplaz, kjer je grob blaženega Lojzeta Grozdeta, Koper in Portorož, za konec pa še Brezje in Bled. Vmes bo bili nekaj dni tudi pri sorodnikih. Večkrat so obiskali tudi Šmarno goro, saj so se pripravljali za vzpon na Triglav. Žal zaradi slabega vremena tja niso šli, ampak so se v ponedeljek, 23. julija, napotili proti Stolu, najvišjemu vrhu Karavank (2236 m) - deležni so bili tudi planinskega krsta. Vse dneve so začenjali in zaključevali z molitvijo.

Rast XLI na Zaplazu
Rast XLI na Zaplazu © rast

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...