Andrej ŠinkoAndrej Šinko

800. številka Novega glasa

| 01.08.2012, 15:07 Matjaž Merljak

Naslovnica primorskega tednika Novi glas, ki ga bodo bralci imeli v rokah v četrtek, 2. avgusta, in uvodnik sta posvečena olimpijskim igram v Londonu. Pod osrednjo fotografijo tednika z 800. zaporedno številko je zapis o usodi, ki je doletela nekdanjega ljubljanskega nadškofa msgr. Alojza Urana.

Na drugi strani je poročilo o zasedanju Izvršnega odbora Sveta slovenskih organizacij v Gorici, na tretji pa intervju z znanim tržaškim politikom, publicistom in planincem dr. Rafkom Dolharjem. Na verski strani bodo bralci lahko prebrali članek o tradicionalni svečanosti ob Ruski kapelici pod Vršičem; s to slovesnostjo se vsako leto spominjamo ruskih vojnih ujetnikov, ki jih je med prvo svetovno vojno zasul snežni plaz.

Na goriških straneh sta daljši intervju s predsednikom Združenja prostovoljnih krvodajalcev iz Doberdoba Aldom Jarcem in poročilo o praznovanju farne zavetnice sv. Ane v Pevmi. Kulturna kronika poroča o novi in bogati sezoni gledališča Giuseppe Verdi v Gorici, o Lutkovnem festivalu v Nadiških dolinah ter o novih izdajah založbe Mladinska knjiga, zraven je – v rubriki Tuji pesniki o naših krajih in ljudeh - tudi zapis Jolke Milič o pesniku, pripovedniku, kritiku, esejistu in filmskem ustvarjalcu Pier Paolu Pasoliniju.

Na tržaških straneh je poročilo o zasedanju deželne posvetovalne komisije za slovensko jezikovno manjšino, na katerem so pristojni obravnavali dnevni red in potek Deželne konference o varstvu slovenske jezikovne manjšine, ki bo potekala sredi oktobra v Gorici. Tržaška kronika prinaša v branje še zapis o vsakoletnem seminarju Zveze cerkvenih pevskih zborov: o tem dogodku je spregovoril dirigent Združenega zbora in član odbora Zveze Edi Race.

Na strani, posvečeni rojakom v videmski pokrajini in izseljenstvu, je članek o 15. kongresu Zveze Slovencev po svetu, ki je bil v Čedadu. Na štirinajsti strani pa je med drugim poročilo o koncertu, ki ga je prejšnji teden imel znani italijanski kantavtor Paolo Conte na osrednjem trgu v Palmanovi.

Na zadnji, šestnajsti strani je poročilo o izletu Slovenskega zdravniškega društva Trst Gorica na Koroško. Na isti strani je - v stalni rubriki z naslovom Pogled čez - tudi predstavitev kmetije Mlečnik iz Bukovice v Vipavski dolini. Poleg običajnih mnenj in rubrik je tudi športni kotiček o londonski olimpijadi.

Več

Naslovnica 800. številke Novega glasa
Naslovnica 800. številke Novega glasa © Novi glas

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...