Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Društvo upokojencev na potovanju

| 10.08.2012, 10:27 Matjaž Merljak

Čeprav zveni neobičajno, a v skupnosti imamo tudi društvo slovenskih upokojencev. V njem sodelujejo upokojenci iz raznih slovenskih Domov. Organizirajo srečanja, sestanke, kosila pa tudi potovanja.

Tako so od 5. do 11. julija potovali v Salto, ki je ena najbolj severnih argentinskih provinc, na meji z Bolivijo. Kljub temu, da je bila vožnja z avtobusom zelo dolga (24 ur), so jo dobro prestali.

Prvi dan so opravili poldnevni izlet v 500 let staro vas La Caldera. Nad njo se dviga 24 m visok Kristusov spomenik. Drugi dan so se napotili na hrib »Cerro de las apariciones« (Hrib prikazovanj), ki ga imenujejo »Svetišče Brezmadežne Matere svetega evharističnega srca Jezusovega«. Na tem hribu se vsako soboto zbira tisoče ljudi iz vse Argentine k molitvi in čaščenju Matere Božje. Vse to po naročilu Marije, ki se je prikazovala gospe Mariji Liviji od 1990. Ta gospa po končanih obredih polaga romarjem roko na ramo in veliko jih omedli. S tem polaganjem posreduje blagoslov. Romarji pričajo o mnogih čudežih.

Tretji dan so imeli celodnevni izlet v »Quebrada de Humahuaca«. Videli so hribe v več barvah, občudovali to nenavadno naravo in imeli stik z originalnimi prebivalci Omaguacas. V mestu Humahuaca je na 3000 m višine impozanten spomenik na čast borcem neodvisnosti, ki so premagali špansko vojsko.

Naslednji dan so potovali po dolini »Quebrada del rio de las Conchas«. Cesta je urezana v pobočje hribov in kdaj pa kdaj je bilo udeležence kar malo strah. Treba je omeniti naravno znamenitost »Garganta del diablo« (Hudičevo grlo), to je velikanska odprtina sredi gora. Cilj potovanja je bil kraj Cafayate, ki je središče obsežnih vinogradov. Po obisku enega vinogradnih podjetij in tipičnem kosilu ob spremljavi pevca s kitaro so se napotili nazaj proti Salti in prišli tja že ponoči.

S tem se je skoraj končalo bivanje v Salti, saj se drugi dan že odpravili nazaj proti Buenos Airesu. Hvala Bogu, da je vse steklo tako lepo in tako potovanje priporočajo vsem.

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...