Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Cerkev svetega Vida v Clevelandu, pomlad 2012 (foto: Tone Ovsenik)
Cerkev svetega Vida v Clevelandu, pomlad 2012

80 let cerkve svetega Vida v Clevelandu

| 30.07.2012, 08:28 Matjaž Merljak

V teh vročih in suhih poletnih dneh je naš župnik svetega Vida, Jože Božnar, morda kar malo preveč vneto molil za padavine. Skoraj bi mu bilo ustreženo, morda pretirano na nedeljo, 15. julija, ko je župnija svetega Vida gostila piknik na Slovenski pristavi.

Čeprav so divjali oblaki nad nami in je celo malce deževalo zjutraj, ko smo se namenili ob 45- minutni vožnji proti Pristavi, je posijalo prijazno sonce med mašo in razvil se je veseli, družabni dan v senci zelenih dreves. Že pri maši je bilo zelo veliko ljudi in popoldne so se še drugi pripeljali na praznovanje najstarejše in največje slovenske župnije v Ameriki. Letos se fara posebno veseli, saj poteka 80 let odkar je bila sedanja veličastna cerkev blagoslovljena leta 1932. Pod vodstvom sedanjega župnika je bila temeljito obnovljena zunaj in znotraj za stoto obletnico župnije leta 1993. Pred desetimi leti je tudi postavil, s pomočjo industrialista Pavla Koširja, svetoviško vasico, St. Vitus Village, kjer danes v zavetju in varnosti prebivajo starejši župljani.

Praznovanje je bilo na Slovenski pristavi
Praznovanje je bilo na Slovenski pristavi © Tone Ovsenik

Med mašo nas je župnik opozoril, da smo lahko hvaležni vsem preteklim in sedanjim župljanom za zvestobo z moralno in finančno podporo, da še danes lahko uživamo, to kar imamo. Po maši so prostovoljci postregli skoraj 400 kosil.

Po kosilu se je razvila domača zabava z glasbo za ples in še zaplesali so gostje, polinezijski plesalci, ki so bili nagrajeni z aplavzom, saj so nas celo presenetili s plesom z ognjem. Dobri župljani so tudi darovali svoja ročna dela za srečelov, ki je bil izveden proti večeru. Tu je morda izstopala lesena kapelica z podobo Marije Pomagaj, ročno delo župljana Milana Rihtarja.

Pripravili so tudi srečelov
Pripravili so tudi srečelov © Tone Ovsenik

V nedeljskem oznanilu pretekle nedelje, se župnik lepo zahvaljuje vsem, ki so na kakršenkoli način doprinesli za uspeh piknika in poroča da je tudi finančno dan bil uspešen.

V soboto, 21. julija, je zaključila naša mladina letno tedensko taborjenje na Slovenski pristavi. Vsako leto obe slovenski šoli organizirata taborjenje za slovensko mladino obeh šol in še drugih mladih, ki se jim pridružijo. Tako šolska mladina pod nadzorstvom preživi teden dni v naravi. Vreme jim letos ni delalo preglavic, le mogoče jim je bilo malce vroče, saj so bile temperature kar precej nadpovprečne, a so se lahko ohladili v bazenu. Menda so se mladi vrnili domov zadovoljni, čeprav nekoliko utrujeni.

Delavno je bilo v kuhinji
Delavno je bilo v kuhinji © Tone Ovsenik

Tudi na letovišču pod okriljem Slovenske narodne podporne jednote se vrstijo pikniki vsako nedeljo. Tudi na tem letovišču, ki gre pod imenom SNPJ Farma, se odvijajo vesela druženja ob nedeljah popoldne in včasih še med tednom. Ljudje so postreženi z kosilom po zelo ugodnih cenah in še lahko zaplešejo ob slovensko-ameriški glasbi.

Tudi za popoldansko rekreacijo je bilo poskrbljeno
Tudi za popoldansko rekreacijo je bilo poskrbljeno © Tone Ovsenik

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...