Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Zadovoljstvo za sprejetje novega evroprojekta SSO

| 27.07.2012, 19:50 Matjaž Merljak

Izvršni odbor SSO - Sveta slovenskih organizacij je imel v sredo, 25. julija 2012, v Gorici svoje zadnje zasedanje pred poletnim premorom. Ob deželnem in pokrajinskih poročilih so člani izvršnega odbora posvetili največ pozornosti stanju v Kanalski dolini, pripravi na oktobrsko deželno konferenco o slovenski narodni skupnosti ter novega evroprojekta ENRI.

V svojem uvodnem predsedniškem poročilu je Drago Štoka omenil razne pobude, na katerih je zastopal SSO. Pri tem je izpostavil obiske v Sloveniji, kjer je bila letos posvečena velika pozornost Slovencem izven meja Republike Slovenije, kar je celotni izvršni odbor pohvalno ocenil. Posebnega priznanja pa so bili deležni organizatorji letošnjega števerjanskega Festivala, ki je tudi letos privabil veliko število ljudi. Sporočilo tega velikega kulturnega dogodka je še vedno močno usmerjeno v ohranjanje in razvijanje slovenske narodne zavesti v zamejstvu. Zanimiv in aktualen je tudi program letošnjih študijskih dnevov Draga 2012, ki bodo potekali od 31. avgusta do 2. septembra na Opčinah.

V nadaljevanju seje je Izvršni odbor SSO poglobil problem kulturnega stanja in vzdušja, ki je nastal v Kanalski Dolini po nedavnem občnem zboru SKS Planike, o katerem je poročal časopis Dom v zadnji številki. Odbor je z zaskrbljenostjo vzel na znanje, da ni bilo vnešenih bistvenih sprememb v vodstvu društva, ki ostaja tako brez sodelovanja in veze z večino slovenskega življa v Kanalski Dolini. Zato je po mnenju izvršnega odbora SSO nujno vzeti v pretres željo širšega kroga ljudi po oživitvi novega pristnega duha kulturnega življenja Slovencev v Kanalski dolini.

Izvršni odbor je analiziral pozitivne in negativne odmeve na objavo dokumenta SSO o komunikacijskih sredstvih in bil mnenja, da so obravnavane tematike trdno veljavne in potrebne še nadaljne raziskave in poglobitve. Zato je bilo sklenjeno, da se jeseni skliče Deželi svet SSO, kjer bo tematika zamejskih medijev, to je tiska, radia TS A in spletnih strani, deležna tudi dokončno trdnih zaključkov.

Deželna konferenca o slovenski manjšini, ki jo je predsednik Deželnega sveta FJk Maurizio Franz sklical za 13. oktobra in bo potekala v Gorici, mora biti, po mnenju izvršnega odbora SSO, trenutek resne in poglobljene razprave o stanju znotraj skupnosti in načinov kako čimbolj učinkovito nastaviti razvoj, tako v sklopu javnih uprav, kot tudi v delovanju in strukturah civilne družbe. Izvršni odbor je tako sklenil, da bo o tem primerno obvestil in vključil v sodelovanje čimvečje število članic SSO. V tem smislu je Izvršni odbor določil, da pripravi predlog, ki bo imel za osnovno razvojno smernico ovrednotenje kapilarnega delovanja na teritoriju, kjer živi slovenska narodna skupnost.

Izvršni odbor SSO je nadalje z zadovoljstvom vzel na znanje informacijo, da je bil sprejet Evropski projekt ENRI, ki ga je SSO prijavil na razpis. Celoten postopek priprave in vsebino novega evroprojekta je Izvršnemu odboru predstavil Ivo Corva. Evroprojekt ENRI je standardne vrste, spada v sklop prednostne osi št. 1 in zadeva uporabo obnovljivih energetskih virov in energetskega varčevanja za tretji sektor, kamor spada tudi delovanje neprofitnih društev in organizacij.

Izvršni odbor SSO je vzel na znanje tudi odklonilni odgovor deželnega odbornika za šolstvo Roberta Molinara na prošnjo občinskih uprav Tipane, Barda, Naborjeta-Ovčja vas in Trbiža za ustanovitev posameznih dvojezičnih oz. trojezičnih šol. Odbor je ugotovil, da bi predlog župana občine Tipane Elia Berre o ustanovitvi ene same dvojezične šole v Terskih dolinah verjetno naletel na boljši odziv. Vsekakor je napovedano povišanje učnih ur slovenskega jezika v šolah dveh občin pozitiven napredek za širjenje in uveljavitev slovenskega jezika na tem izpostavljenem področju.

Izvršni odbor SSO je na predlog predsednika SSO Štoke sprejel novo članico KD Melodia. Članom Izvršnega odbora je Štoka orisal delovanje in smotre društva, na kar je prišlo do soglasnega sprejetja nove članice.

Trst, 26. julija 2012
Svet slovenskih organizacij

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...