Andrej ŠinkoAndrej Šinko

799. številka Novega glasa

| 27.07.2012, 07:29 Matjaž Merljak

Naslovnica primorskega tednika Novi glas, ki so ga bralci imeli v rokah že v četrtek, 26. julija, je posvečena pevskemu uspehu Dekliške vokalne skupine Bodeča neža z Vrha Sv. Mihaela na mednarodnem zborovskem tekmovanju v kraju Cantonigros v Španiji, kjer se je predstavila v dveh kategorijah.

Zapis pod osrednjo fotografijo (ki se nadaljuje na tržaški strani) pa obravnava kočljivo vprašanje hitre železnice 5. koridorja, točneje trase, ki bi povezovala Ronke s Trstom: ob jasnem nasprotujočem stališču devinsko-nabrežinske občinske uprave gre zabeležiti privolilno mnenje prav tako levosredinske uprave v mestu Trst. Kresanje mnenj v zvezi s pravo ekopošastjo, ki bi globoko prizadela območje devinsko-nabrežinske občine, zelo skrbi občane in naravovarstvene organizacije. Danijel Devetak v uvodniku obravnava tematiko sodobnega priseljeništva, ki močno pogojuje družbene dinamike našega okolja. Sociolog in eden izmed očetov sodobne misli, Zygmunt Bauman, napoveduje, da bo pojav v tem stoletju povzročil še veliko napetosti in sporov; obenem zahodnjakom svetuje, naj bodo s tujci neformalni in odprti ter naj iščejo sodelovanje. Naj bodo “učitelji, obenem pa tudi učenci, saj so tujci lahko tudi vir novih kulturnih spoznanj. V sodelovanju ni ne zmagovalcev ne poražencev, vsakdo prinaša svoje, zato ni potrebno dokazovati, kdo ima prav in kdo ne”.

Naslovnica 799. številke Novega glasa
Naslovnica 799. številke Novega glasa © Novi glas
Na tretji strani je objavljen intervju Ive Koršič z znanim gledališkim in filmskim igralcem Antonom Petjetom, ki bo čez nekaj mesecev praznoval 80. rojstni dan. Na verski strani so objavljeni nagovor zlatomašnika g. Bojana Ravbarja s Koprskega, poročilo o 820-letnici župnije Bovec, vesti iz krajevne in vesoljne Cerkve ter druge napovedi. Goriška kronika prinaša pogovor z občinsko svetnico iz vrst Slovenske skupnosti Marilko Koršič o prvih mesecih v vrstah opozicije v goriški desnosredinski upravi; Gorica trpi, izgublja pomembne priložnosti, občanom se ne pišejo lepi časi, pravi občinska svetnica, ki s tremi slovenskimi kolegi vztrajno stoji na okopih. Na kulturni strani je objavljen nagovor tržaškega pisatelja Borisa Pahorja ob odkritju doprsnega spomenika pisatelja, časnikarja in publicista Franza Jeze v Hajdini. Na prvi tržaški strani bodo bralci izvedeli za nove premike glede ustanovitve čezmejne znamke terana in za nove zaplete glede afere prosekarja. Na sosednji strani pa predsednik vzhodnokraškega rajonskega sveta Marko Milkovič zaskrbljeno govori o načrtu gradnje termoelektrarne na biomaso, ki jo nameravajo zgraditi na Opčinah. V zadnjih tednih ima Novi glas tudi več zapisov o kulturnem in družbenem dogajanju med Slovenci v videmski pokrajini, zlasti v Terskih dolinah in Kanalski dolini. Poleg različnih mnenjskih člankov in priljubljenih rubrik je tudi v tej številki Novega glasa športni kotiček, ki je tokrat posvečen usodi slovenskih športnikov na prihodnjih olimpisjkih igrah v Londonu.

Tednik Novi glas ima od konca junija letos tudi nov spletni portal www.noviglas.eu, ki ga poleg številnih zapisov bogatijo fotografije, videoposnetki in povezave na družbena omrežja. Toplo vabljeni, da obiščete tudi “digitalnega dvojčka” primorskega tednika!

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...