Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Obveščati slovensko družbo o izseljenstvu

| 25.07.2012, 08:22 Matjaž Merljak

Predsednik Izseljenskega društva Slovenija v svetu SVS, ki letos praznuje 20-letnico, je dr. Branko Zorn. V oddaji Slovencem po svetu in domovini je spregovoril tudi o sedanjih nalogah društva in vključenosti mladih v to delo.

Dr. Zorn se je rodil leta 1952 v Prvačini, leta 1959 je s starši emigriral v Francijo, aprila 1995 se je z ženo in tremi otroki vrnil v Slovenijo.

V Parizu je diplomiral na medicinski fakulteti in opravil specializacijo iz ginekologije in porodništva. Deloval je v splošni bolnišnici, imel tudi zasebno prakso, v Sloveniji pa deluje na Ginekološki kliniki, kjer raziskuje in zdravi moško neplodnost.

Dr. Zorn, kako ste se v času življenja ne tujem seznanjali z dejavnostjo društva SVS in pri njem sodelovali?

Leta 1990 smo živeli z družino na obrobju Pariza, obiskal nas je Boštjan Kocmur ter nas seznanil s pobudo za ustanovitev društva. V Parizu smo katoliški intelektualci že imeli društvo Svet slovenskih krščanskih izseljencev v Evropi, ki je delovalo dve leti. Hitro smo našli skupne točke.

Štiri leta kasneje smo se odločili, da se z družino vrnemo v Slovenijo in spet smo prišli v stik s SVS. Z ženo (Vereno Koršič Zorn) sva k društvu pristopila leta 2000, od takrat sva člana glavnega odbora.

Kakšna je današnja poglavitna naloga SVS?

Med tem ko je bila glavna naloga leta 2000 pomoč pri vračanju Slovencev iz Argentine, zdaj pomagamo tudi pri gostovanju mladih Slovencev iz Argentine, Severne Amerike. Prav tako obveščamo slovensko družbo o izseljenstvu, o socialni komponenti izseljenstva, kulturnih dejavnikih ....

Kako je z mladimi v društvu?

Skrb za mlade je stalna, v glavnem odboru je večina članov v letih, je pa nedavno k odboru pristopil mlad član, ki naj bi vodil poseben odsek mladih.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.