Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Prvič bodo zbrali mlade raziskovalce

| 19.07.2012, 06:26 Matjaž Merljak

Svetovni slovenski kongres pripravlja 1. konferenco slovenskih mladih raziskovalcev, podiplomskih in dodiplomskih študentov iz sveta in Slovenije. Naslov srečanja, ki bo 19. in 20. julija 2012 potekalo v Ljubljani v prostorih Inštituta Jožefa Stefana, je »Kako od bega možganov do možganske obogatitve«.

Konferenco pripravljajo z Inštitutom Jožefa Stefana, Uradom Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, Agencijo za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Študentsko organizacijo Univerze v Mariboru, Univerzo v Ljubljani, Študentsko organizacijo Univerze v Ljubljani in Društvom mladih raziskovalcev Slovenije. Častni pokrovitelj konference je predsednik Republike Slovenije, dr. Danilo Türk.

Osrednje programske točke pa so: Študijsko raziskovalne izkušnje na tujem, Študijsko raziskovalne razmere v Sloveniji in čezmejno sodelovanje, Sodelovanje med slovenskimi raziskovalci v tujini in delovnimi partnerji v Sloveniji: pogled študenta, raziskovalca oz. delojemalca ter pogled delodajalca.

Več informacij na naslovu info@slokongres.com ali na telefonu (01) 24 28 550. Poglejte tudi.

Pogovarjali so se z generalno sekretarko Sonjo Avguštin. Pri pripravi drugih konferenc vabijo ljudi, ki so že uveljavljeni na področjih in spoznali so, kako pomembno je, da mladi ne izgubijo stika s slovenskim prostorom. Tako je osnovni namen: raziskovanje možnosti za bogatenje strokovnega prostora s slovenskimi talenti.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.