Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Novice iz Melbourna

| 18.07.2012, 07:20 Matjaž Merljak

Sama ne vem, kako bi opisala letošnjo zimo, da bi bila drugačna kot vsa leta pred tem. Ne ostane drugega, kot pisati taka kot je, deževno danes, deževno naslednji dan in minilo je skoraj že polovico zimskega časa, pa še vedno ista vremenska napoved. To je edino veselje, da na višjih legah in okolici višjih gorskih vrhov pada sneg.

Letošnja sezona je izredno bogata, snežna odeja je pokrila kar precejšnji del planin v Viktoriji kot: Mt Buller- trenutno obratuje 14 od 22 vzpenjač in vlečnic, odlična snežna podlaga za smučanje in sankanje, Mt Hotham - 10 od 13 vzpenjač, Falls Creek 14 od 15 vzpenjač in Mt Buffalo odlično pripravljeno za otroško igranje in sankanje. Dnevne temperature se gibljejo do 15 stopinj, seveda nočne od 3.2 stop C.

Ker mesto Melbourne leži ob morju, so tudi vetrovni sunki od 6 km/h do 43km/h. Vodni rezervoarji so letos 71.2 % polni, za Melbourne velikega pomena. Zakaj Vam vse to pišem, vabim Vas, da tudi v tem času obiščete Avstralijo, še posebno tisti, ki radi smučate in Vam hladnejše vreme ne dela skomin po vročem soncu.

Vrnimo se nazaj v mesec junij. V Baragovem domu v Kew so bila 17. junija odprta vrata ogleda Slomškove šole in popolnoma obnovljene sobe narodnih noš. P. Ciril je skupaj s starši otrok in njih starih staršev poskrbel za to delo, saj so preko leta njih pridne roke zašile kar nekaj novih narodnih noš, tako za deklice in tudi fante. Končna slika mladih na odru v novih narodnih nošah je bila popolna ob prazniku zavetnikov sv. bratov Cirila in Metoda. Tudi v sobi Slomškove šole sta z ravnateljico, magistro Veronico Smrdel in učiteljico Julie Bogovič navzočim skupaj z učenci prikazali njihova znanja in dela.

V Melbournu smo imeli 19. junija potres 5.3 stopnje. Ni bilo gmotne škode, bil pa je preplah, ker se je streslo pet minut pred deveto zvečer. Center potresa je bil v podeželskem mestu Moe 150 km izvem Melbourna.

Meta Lenarčič
Meta Lenarčič © Matjaž Merljak
24. junija smo se najprvo v cerkvi sv. bratov Cirila in Metoda skupaj s p. Cirilom Božičem poklonili prazniku dnevu državnosti. Po končani sv. maši se je vsa slovenska skupnost zbrala že kot vsako leto pred tem pred Domom matere Romane, ob dvigu vseh treh zastav: Avstralije, Slovenije in Evrope, se poklonili enaindvajsetim letom samostojnosti RS in zapeli vse tri himne in prisluhnili sporočilu in voščilu, ki ga je poslal minister za notranje zadeve RS, dr. Vinko Gorenak. Po končanem kulturnem sporedu, smo vsi premraženi odšli spodaj v cerkveno dvorano, kjer nas je že čakalo kosilo: kranjske klobase z zeljem in krompirjem. To je bil pravi slovenski dan tudi serviran s pristno slovensko hrano.

V nedeljo 1.julija smo se letos že četrtič srečali spodaj v dvorani z glasbeniki vseh časov. Lahko bi rekla, da je bila dvorana sredi dopoldneva do zadnjega stola zasedena. Tokrat smo ne le poslušalci temveč tudi gledalci s srcem in dušo prisostvovali melodijam naše mladosti.

Prvi se je predstavil ansambel Bled v zasedbi: Frenk Petelin st. prvi ustanovitelj ansambla v Avstraliji pred 30 leti, sin Frank Petelin, Branko Kojc, Franc Verko, Lojze Dominko. Drugi ansambel Karantanija: brata Joe in David Jakša, Frank Petelin, Branko Kojc in Lenti Lenko. Zatem še: Slavčkov trio, Plave Noči, ansambel iz Geelonga, Slavko Koprivnik v njegovi zasedbi…….Torej za finale, za višek glasbenega popoldneva so vsi nastopajoči v enem zvoku zaigrali – katero drugo kot Avsenikovo - Na Golici, ki je simbol slovenske glasbe v Begunjah na Gorenjskem razširjen po vsem svetu, tudi v Avstraliji, Melbournu. Tako nam je minilo še eno lepo, toplo popoldne v prijetni družbi slovenske glasbe in številnih prijateljev.

26. julija bo minilo že 15 let od smrti patra Bazilija A. Valentina. Z molitvami in s sveto mašo zanj bomo ob tej obletnici počastili njegov spomin. Zadnjo nedeljo 25. novembra na praznik Kristusa Kralja vesoljstva bo poseben komemorativni program v spomin na p. Bazilija, pokojne sestre ter vse naše pokojne, s katerimi smo nekdaj skupaj hodili po poti življenja.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.