Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Na pikniku Misijonske znamkarske akcije na Slovenski pristavi (foto: Tone Ovsenik)
Na pikniku Misijonske znamkarske akcije na Slovenski pristavi

Piknik Misijonske znamkarske akcije na Slovenski pristavi

| 16.07.2012, 00:04 Matjaž Merljak

Danes na Slovenski pristavi praznuje župnija svetega Vida z piknikom. Župnik Jože Božnar daruje sveto mašo ob opoldne in nato je servirano kosilo in celo popoldne bodo na voljo okrepčila vseh vrst. Poskrbljeno bo tudi za plesno zabavo in kot posebnost bodo nastopili polinezijski plesalci sredi popoldneva in seveda na vrsto pride tudi mladina, saj bo tudi zanje zanimivost. Letošnje slavje ima večji pomen, ker poteka 80 let odkar je bila sedanja cerkev blagoslovljena leta 1932. Ob koncu dneva bo pa župnik izvedel srečelov.

Preteklo nedeljo je bilo spet živo na Pristavi, ko je gostila piknik z mašo Misijonska znamkarska akcija. Sveto daritev je vodil gost iz Argentine, Franc Urbanija s somaševanjem upokojenega gospoda Pavla Krajnika. Vsako leto pride ob tem času na obisk svojcem tu v Clevelandu. Zaradi vročega vremena je bila maša darovana v dvorani, ker ima klimatsko napravo. Po maši so misijonski prostovoljci postregli z odličnim kosilom. Celo popoldne je bila lepa prilika se meniti in pogovarjati z prijatelji in znanci.

Prav letos mineva 60 let odkar je bila ustanovljena ta organizacija pod inciativo Rudija Kneza, ki je bil tudi navzoč čeprav že v zelo visokih letih. Davnega leta 1952 je Knez dal pobudo, da se na en ali drug način pomaga našim slovenskim misijonarjem, ki delujejo po svetu. Zanimivo, v tistem prvem letu so zbrali 800 dolarjev, kar je že kar lepa vsota za tiste čase, ko je večina povojnih beguncev, prišlecev v to deželo komaj zadihala. Ta misijonska organizacija je delovala vse do leta 1974 ko so le dobili status organizacije, ki je davka prosta. Tako po letu 1974 darovalci lahko to vsoto odštejejo plačilu davka.

Pavel Krajnik in Rudi Knez na Slovenski pristavi
Pavel Krajnik in Rudi Knez na Slovenski pristavi © Tone Ovsenik

Prostovoljci Misijonske znamkarske akcije z ponosom povedo, da so do sedaj že zbrali čez tri milijone denarja in s tem dali duhovno in finančno podporo našim slovenskim misijonarjem po svetu. Med pridigo je gospod Urbanija omenil, da smo vsi misijonarji, vsak na svoj način, že kadar pomagamo delavcem na Božjem polju.

Včeraj so pri Mariji Vnebovzeti na velikem ekranu gledali vzlet Sunite Williams, ko je z ekipo astronavtov iz Rusije in Japonske iz Kazahstana odletela v vesolje. Naj omenim, da je mati Sunite Slovenka, pisala se je Zalokar iz naše slovenske skupnosti. To je bilo javno srečanje za vse in je tudi NASA imela javno razstavo v dvorani.

Gospodinje so pripravile veliko dobrot
Gospodinje so pripravile veliko dobrot © Tone Ovsenik

Katoliško družinsko praznovanje znano kot Fest bo letos potekalo v nedeljo, 5. avgusta. Prav na tem Festu so lansko leto nastopili gosti iz Slovenije oziroma iz Viča pod vodstvom igralca, pevca in radijskega voditelja na Ognjišču, Marjana Buniča. Spet bo bogat program z narodnimi in lokalnimi skupinami, razstave za otroke in še veliko več. Zaključek bo z sveto mašo ob 20:00 in nato še ognjemet.

V župnijskem oznanilu se župnik Marije Vnebovzete, Janez Kumše zahvaljuje vsem dobrim ljudem, ki mu pomagajo pri oskrbi župnijske okolice. Dobi veliko pohval, kako je vse lepo in urejeno okrog cerkve, župnišča in dvorane. Ker se pa to delo ne naredi samo od sebe, je župnik zelo hvaležen vsem prostovoljcem, ki mu pomagajo.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.