Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

SSK z nekoliko spremenjenim vodstvom

| 13.07.2012, 08:21 Matjaž Merljak

Svetovni slovenski kongres SSK bo tudi prihodnja tri leta vodil dr. Boris Pleskovič, na občnem zboru pa je prišlo le do manjših sprememb v vodstvu organizacije. Te so predstavili v četrtek, 12. julija 2012, na novinarski konferenci. Jedro programa kongresa predstavljajo konference in srečanja. Za letos pripravljajo dve: prihodnji konec tedna se bodo v Ljubljani srečali slovenski mladi raziskovalci in študenti, druga konferenca pa bo potekala septembra in bo zajemala srečanje novinarjev iz sveta in Slovenije.

Za prvega podpredsednika je bil izvoljen dr. Dušan Povh iz Nemčije, za podpredsednika za Evropo Marjan Terpin iz Italije, novi podpredsednik SSK za zamejstvo je postal Miroslav Polzer iz Avstrije, ki trenutno vodi Center za svetovne izzive in inovacije v Celovcu, novi predsednik za čezmorske države je postal dr. Andrej Fink iz Argentine, funkcijo podpredsednika za finance je obdržal dr. Carlo Brescianni iz Italije, novi član upravnega odbora SSK pa je postal Edvard Kobal, ki je že 18 let direktor Slovenske znanstvene fundacije.

Vodstvo SSK je nekaj besed namenilo tudi finančni plati delovanja organizacije. "Imamo zelo majhen proračun. Vsi člani vodstva in upravnega odbora delamo zastonj. Društvo ima le tri zaposlene in pol, njihova plača je skromna in se financira s sredstvi, ki jih pridobimo od urada za Slovence v zamejstvu in po svetu," je dejal Pleskovič.

Novo vodstvo SSK: Miroslav Polzer, Marjan Terpin, dr. Boris Pleskovič, dr. Carlo Brescianni, Edvard Kobal
Miroslav Polzer, Marjan Terpin, dr. Boris Pleskovič, dr. Carlo Brescianni, Edvard Kobal © SSK

Pri tem je pohvalil zavzetost zaposlenih, ki pa da imajo toliko dela, da morajo določene manjše projekte včasih ukiniti. Kot je dodal, je zaradi omejenih sredstev veliko dela pri projektih društva osnovanega na prostovoljstvu.

"Glede našega proračuna pa lahko rečem, da imamo zelo uravnoteženega in celo majhen višek, kar pomeni, da smo boljši od Italije in Slovenije, ki ima deficit," je v šali še dejal Pleskovič. Prihodki SSK so namreč v letih 2010 in 2011 znašali v povprečju 32.000 evrov, odhodki pa nekje okoli 30.000 evrov.

"Medtem ko naše banke izgubljajo milijone evrov, mi z zelo skromnimi sredstvi organiziramo veliko dobrih projektov in prireditev, za kar smo bili tudi nagrajeni s strani predsednika države z Zlatim redom za zasluge," je še povedal Pleskovič.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.