Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Slovenski maturantje iz Kanade 2012 (foto: Matjaž Merljak)
Slovenski maturantje iz Kanade 2012

Maturantje iz Kanade v Sloveniji

| 10.07.2012, 08:37 Matjaž Merljak

V Sloveniji so na obisku maturantje iz Kanade, v teh dneh obiskujejo poletno šolo slovenskega jezika. Koliko sploh je učencev v Slovenski šoli v Torontu, so nam povedali Milan Vinčec, Mirjam Pader in Terezija Žetko.

Slovenska šola pri Brezmadežni v Torontu deluje že 52 let. Obiskuje jo približno 100 učencev od vrtca do desete stopnje, do starosti 15 let. V sedmih stopnjah jih poučuje deset učiteljev oz. učiteljic. Milan poučuje petje, že pred leti so ustanovili pevski zborček. Tudi poje v župnijskem zboru, je član ŽPS in tudi drugače sodeluje pri življenju slovenske skupnosti.

Med štirinajstimi maturanti, ki so v teh dneh na obisku v Sloveniji, sta tudi Mirjam in Terezija. Prva šolo obiskuje devet let, druga pa pet - rodila se je namreč v Sloveniji in se kasneje preselila v Kanado. Obe sta že bili večkrat v Sloveniji. Radi sta hodili v sobotno slovensko šolo. Včasih jima to ni bilo najbolj pri srcu, sta s težavo vstali in odšli, so tam sta srečali prijatelje in napor je bil povrnjen.

Milan Vinčec, Mirjam Pader in Terezija Žetko
Milan Vinčec, Mirjam Pader in Terezija Žetko © Matjaž Merljak

Kot je dejal Milan Vinčec, so starši zelo disciplinirani, da otroke vsako soboto pripeljejo v slovensko šolo. Maturantje so ob koncu šolanja z obiskom slovenske šole dobili dve točki, ki veljata za vpis na univerzo.

Maturantje so nastopili tudi na prireditvi Dobrodošli doma, ki je bila v sredo, 4. julija 2012, v Ljubljani. Predstavili so se z zanimivim programom in na koncu tudi zapeli.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.