Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

Sv. Alfonz Ligvorij, učitelj molitve

Cerkev po svetu | 01.08.2012, 15:32 Tone Gorjup

Papež Benedikt XVI. je imel po nekajtedenskem premoru spet splošno avdienco z običajno katehezo. Romarji iz različnih dežel sveta so za to priložnost do zadnjega kotička napolnili dvorišče apostolske letne rezidence v Castel Gandolfu. Benedikt XVI. je nagovor iz serije razmišljanj o krščanski molitvi povezal z bogoslužnim praznovanjem spomina na Sv. Alfonza Ligvorija, ki goduje 1. avgusta.

Benedikt XVI. je najprej spomnil, da je danes god Sv. Alfonza Marije Ligvorija, škofa, cerkvenega učitelja, redovnega ustanovitelja ter zavetnika moralnih teologov in spovednikov. Ta priljubljen svetnik 18. stoletja je po papeževih besedah v času trdega janzenizma priporočal pogosto prejemanje zakramenta svete spovedi in pridigal o usmiljenem Bogu Očetu, ki nikoli ne pozabi tistih, ki se želijo vrniti k njemu. Obenem je bil učitelj molitve, ki je potrebna za odrešenje in za prejemanje milosti.

Sveti Alfonz nam govori o lepoti vsakodnevne molitve, pri kateri naj bo v ospredju nenehna zahvala za odrešujočo Božjo ljubezen. V njej odpiramo naše misli in srca Božji navzočnosti, ta pa nam naklanja milost, da živimo modro in po Božjih zapovedih. Sveti Alfonz Ligvorij nas želi spomniti, kako pomembna je tesna povezanost z Bogom; da nam le redna molitev in prejemanje zakramentov zagotavljata njegovo navzočnost v našem življenju. Po njegovem zgledu in priprošnji, je dejal papež, lahko tudi vi in vaše družine odkrivate Božjo ljubezen ter doživite njegove bogate darove!

Cerkev po svetu
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...