Maja MorelaMaja Morela
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Sv. Alfonz Ligvorij, učitelj molitve

Cerkev po svetu | 01.08.2012, 15:32 Tone Gorjup

Papež Benedikt XVI. je imel po nekajtedenskem premoru spet splošno avdienco z običajno katehezo. Romarji iz različnih dežel sveta so za to priložnost do zadnjega kotička napolnili dvorišče apostolske letne rezidence v Castel Gandolfu. Benedikt XVI. je nagovor iz serije razmišljanj o krščanski molitvi povezal z bogoslužnim praznovanjem spomina na Sv. Alfonza Ligvorija, ki goduje 1. avgusta.

Benedikt XVI. je najprej spomnil, da je danes god Sv. Alfonza Marije Ligvorija, škofa, cerkvenega učitelja, redovnega ustanovitelja ter zavetnika moralnih teologov in spovednikov. Ta priljubljen svetnik 18. stoletja je po papeževih besedah v času trdega janzenizma priporočal pogosto prejemanje zakramenta svete spovedi in pridigal o usmiljenem Bogu Očetu, ki nikoli ne pozabi tistih, ki se želijo vrniti k njemu. Obenem je bil učitelj molitve, ki je potrebna za odrešenje in za prejemanje milosti.

Sveti Alfonz nam govori o lepoti vsakodnevne molitve, pri kateri naj bo v ospredju nenehna zahvala za odrešujočo Božjo ljubezen. V njej odpiramo naše misli in srca Božji navzočnosti, ta pa nam naklanja milost, da živimo modro in po Božjih zapovedih. Sveti Alfonz Ligvorij nas želi spomniti, kako pomembna je tesna povezanost z Bogom; da nam le redna molitev in prejemanje zakramentov zagotavljata njegovo navzočnost v našem življenju. Po njegovem zgledu in priprošnji, je dejal papež, lahko tudi vi in vaše družine odkrivate Božjo ljubezen ter doživite njegove bogate darove!

Cerkev po svetu
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.

Člani misijonske ekipe Župnije Rakovnik v studiu Radia Ognjišče (photo: RO) Člani misijonske ekipe Župnije Rakovnik v studiu Radia Ognjišče (photo: RO)

Na Rakovniku praznik župnije in salezijanske skupnosti

Praznovanje 100. obletnice posvetitve župnijske in romarske cerkve Marije Pomočnice na Rakovniku v Ljubljani zaznamuje dogajanje, v ospredju katerega sta vzgoja za salezijanske vrednote, krepitev ...