Maja MorelaMaja Morela
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Nekdanji nuncij ni bil odstavljen s položaja v Vatikanu zaradi Slovenije

Cerkev na Slovenskem | 30.07.2012, 10:13 Marta Jerebič

Na Tiskovnem uradu Slovenske škofovske konference so ostro zavrnili navedbe rimskega dopisnika TV Slovenija, da je bil nekdanji nuncij v Sloveniji Abril y Castello »odstavljen« z mesta vicekamerlenga Katoliške cerkve zaradi dogodkov v Sloveniji. Izjavo objavljamo v celoti.

„Novica rimskega dopisnika, ki so jo z velikim hrupom povzeli vsi naši glavni mediji, da je bil nekdanji nuncij v Sloveniji sedanji kardinal Abril y Castello »odstavljen« z mesta vicekamerlenga Katoliške cerkve zaradi dogodkov v Sloveniji, je neprofesionalna in neresnična. Tudi nedolžna neprofesionalnost ni, ampak je bila ta »raca« kot številne druge v zadnjem času »lansirana« zato, da se v slovenskih vernikih krepi nezaupanje v vodstvo Cerkve. Nekdanji nuncij v Sloveniji je pred nekaj meseci postal kardinal in ima s tem previsok »čin« za mesto vicekamerlenga. Zato je bil na to mesto imenovan msgr. P. L. Celata, ki je bil prav tako nekaj časa nuncij v Sloveniji. Kardinal kamerleng je kardinal, ki uradno ugotovi papeževo smrt, zapečati njegovo stanovanje in vodi do izvolitve novega papeža nekatere pomembne posle, nato pa skrbi za nemoten potek volitev novega papeža. Vicekamerleng pa med volitvami papeža ostane zunaj konklava - torej ne more biti kardinal - in skrbi za zunanjo varnost konklava. Zato vicekamerlengi niso kardinali, nekateri niti škofje niso bili (npr. msgr. Vittorio Bartocetti, ki je bil vicekamerleng med 1969 in 1975, ali pa msgr. Ugo Boncompagni, vicekamerleng med 1921 in 1930). Gre torej za zelo prozorno zavajanje slovenske javnosti, da se v Rimu pripravlja velika čistka, ki je že zadela celo nekdanjega nuncija v Sloveniji,“ so še zapisali na TU Slovenske škofovske konference.

Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.

Člani misijonske ekipe Župnije Rakovnik v studiu Radia Ognjišče (photo: RO) Člani misijonske ekipe Župnije Rakovnik v studiu Radia Ognjišče (photo: RO)

Na Rakovniku praznik župnije in salezijanske skupnosti

Praznovanje 100. obletnice posvetitve župnijske in romarske cerkve Marije Pomočnice na Rakovniku v Ljubljani zaznamuje dogajanje, v ospredju katerega sta vzgoja za salezijanske vrednote, krepitev ...