Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Sveti oče pozval k prekinitvi nasilja v Siriji

Cerkev po svetu | 29.07.2012, 13:18 Marjana Debevec

Papež Benedikt XVI. je pri današnji molitvi Angel gospodov razložil pomen evangelija pomnožitve kruha. Po molitvi pa je znova pozval k prekinitvi nasilja v Siriji ter spregovoril o svetovnem srečanju mladih, ki bo prihodnje poletje v Riu de Janeiru v Braziliji.

Papež je poudaril, da Jezus večkrat omenja razdelitev kruha in pa hvaležnost zanj, kar simbolno predstavlja evharistijo. “Evharistija je stalno srečanje človeka z Bogom, saj se nam On daruje, da bi nas preobrazil vase.” Pogled evangelista pa je usmerjen tudi na križ, ki je Jezusova popolna podaritev iz ljubezni.

Omenjeni evangelij nam prikaže tudi podobo dečka, ki je v želji, da bi nahranil ljudi, podaril tisto, kar je imel: pet hlebov in dve ribi. Čudež se torej ni zgodil iz nič, ampak kot posledica tega dejanja. Jezus od nas ne zahteva tistega, česar nimamo, ampak nam je s tem dogodkom pokazal, da se lahko vedno znova zgodi čudež, če ponudimo tisto malo, kar imamo. “Bog je sposoben pomnožiti vsako naše majhno dejanje ljubezni in nas narediti deležne njegovega daru,” je dejal sveti oče. Ob sklepu je poudaril pomen prejemanja Kristusovega telesa, da bi bili vedno globlje združeni z Njim. Hkrati pa je molil, da nikomur ne bi manjkal vsakdanji kruh ter da se ne bi proti neenakostim nikoli borili z orožjem, ampak s tem, da bi znali podeliti in z ljubeznijo.

Papež je po molitvi izrazil svojo skrb zaradi nasilja v Siriji, številnih mrtvih in ranjenih in množice beguncev. Prosil je, naj slednjim zagotovijo potrebno človekoljubno pomoč in solidarnost. Znova je zagotovil svojo bližino in molitve trpečemu narodu ter pozval k prekinitvi prelivanja krvi.

Papež je Boga prosil za modrost srca, še posebej za tiste, ki imajo največjo odgovornost, da bi preko dialoga in sprave vedno iskali poti miru, tudi s strani mednarodne skupnosti. “Moja misel je namenjena tudi dragemu iraškemu narodu, ki ga zadnje dni pretresajo strašni atentati s številnimi mrtvimi in ranjenimi”, je dodal sveti oče ter zaželel, da bi ta velika dežela našla pot stabilnosti, sprave in miru.

Zatem pa je spregovoril o 28. svetovnem srečanju mladih, ki bo prihodnje poletje v Braziliji. “Gre za dragoceno priložnost za mnoge mlade, da izkusijo veselje in lepoto pripadnosti Cerkvi in življenja v veri”, je dejal papež ter poudaril, da z upanjem gleda na ta velik dogodek.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...