Marko ZupanMarko Zupan
Meta PotočnikMeta Potočnik

Papež komisijo pozval k nadaljevanju dela v zadevi Vatileaks

Papež in Sveti sedež | 27.07.2012, 15:22 Petra Stopar

Papež Benedikt XVI. se je v palači v Castel Gandolfu, kjer preživlja letni dopust, sestal s komisijo kardinalov, ki preiskuje zadevo Vatileaks.

Sveti oče se je v četrtek sestal tako s preiskovalci kot kardinali, ki preučujejo uhajanje zaupnih vatikanskih dokumentov v javnost. V komisiji so kardinali Španec Julian Herranz, Slovak Jozef Tomko in Italijan Salvatore De Giorgi.

Na srečanju pa so med drugim sodelovali tudi vatikanski preiskovalni sodnik Piero Bonnet, državni tožilec Nicola Picardi, medijski svetovalec Svetega sedeža Georg Burke, papežev sekretar Georg Gänswein, načelnik žandarmarije Domenico Giani in namestnik državnega sekretarja Angelo Becciu.

Po navedbah angleške spletne strani Radia Vatikan se je Benedikt XVI. preiskovalcem zahvalil za njihovo vztrajno delo in jih pozval k nadaljevanju preiskave. Podrobnosti sestanka niso znane.

Po besedah tiskovnega predstavnika Svetega sedeža p. Federica Lombardija naj bi se preiskava proti nekdanjemu papeževemu komorniku Paolu Gabrieleju končala čez dober teden dni. Takrat naj bi tudi objavili rezultate. Vatikansko pravosodje naj bi nato sporočilo, kdaj se bo začel sodni proces proti Gabrieleju, ki je v preiskovalnem zaporu.

Zaupni dokumenti so v italijanske medije začeli prihajati januarja, kar je močno razjezilo in osramotilo Sveti sedež. Gabrieleja so zaprli konec maja, potem ko je žandarmerija v njegovem stanovanju zasegla papeževe zaupne dokumente. Komorniku očitajo mu hudo krajo. Pri obsodbi mu grozi do 8-letna zaporna kazen.

Vir: Vatican Radio

Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...