Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Papež komisijo pozval k nadaljevanju dela v zadevi Vatileaks

Papež in Sveti sedež | 27.07.2012, 15:22 Petra Stopar

Papež Benedikt XVI. se je v palači v Castel Gandolfu, kjer preživlja letni dopust, sestal s komisijo kardinalov, ki preiskuje zadevo Vatileaks.

Sveti oče se je v četrtek sestal tako s preiskovalci kot kardinali, ki preučujejo uhajanje zaupnih vatikanskih dokumentov v javnost. V komisiji so kardinali Španec Julian Herranz, Slovak Jozef Tomko in Italijan Salvatore De Giorgi.

Na srečanju pa so med drugim sodelovali tudi vatikanski preiskovalni sodnik Piero Bonnet, državni tožilec Nicola Picardi, medijski svetovalec Svetega sedeža Georg Burke, papežev sekretar Georg Gänswein, načelnik žandarmarije Domenico Giani in namestnik državnega sekretarja Angelo Becciu.

Po navedbah angleške spletne strani Radia Vatikan se je Benedikt XVI. preiskovalcem zahvalil za njihovo vztrajno delo in jih pozval k nadaljevanju preiskave. Podrobnosti sestanka niso znane.

Po besedah tiskovnega predstavnika Svetega sedeža p. Federica Lombardija naj bi se preiskava proti nekdanjemu papeževemu komorniku Paolu Gabrieleju končala čez dober teden dni. Takrat naj bi tudi objavili rezultate. Vatikansko pravosodje naj bi nato sporočilo, kdaj se bo začel sodni proces proti Gabrieleju, ki je v preiskovalnem zaporu.

Zaupni dokumenti so v italijanske medije začeli prihajati januarja, kar je močno razjezilo in osramotilo Sveti sedež. Gabrieleja so zaprli konec maja, potem ko je žandarmerija v njegovem stanovanju zasegla papeževe zaupne dokumente. Komorniku očitajo mu hudo krajo. Pri obsodbi mu grozi do 8-letna zaporna kazen.

Vir: Vatican Radio

Papež in Sveti sedež
Evharistija (photo: Pixabay) Evharistija (photo: Pixabay)

Telovo: Bog, ki je želel ostati med nami

»Skrivnost današnjega praznika je skrivnost Boga, ki je želel ostati med nami. Če bi kristjana ob polnoči zbudili in ga vprašali, kaj je evharistija, kaj je sveta maša – bi moral znati odgovoriti, ...

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic v družbi s. Mete (photo: ARO) Pavle Ravnohrib in Matic Vidic v družbi s. Mete (photo: ARO)

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic: O veri brez sramu

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic sta kristjana in javni osebnosti, ki želita s svojimi t.i. talk showi prebujati Slovenijo in ljudi spodbujati k osebnemu razmišljanju o veri, vesti in pogumu.

 (photo: Rok Mihevc)  (photo: Rok Mihevc)

Ritem srca 2024 - reportaža

Petkov večer je tokrat prinesel reportažo iz letošnjega festivala Ritem srca. Prečesali smo dogajanje po dolgem in počez, slišali pogovore z gosti, nastopajočimi, organizatorji, obiskovalci. Na ...

Slovenska zastava, domoljublje (photo: Rok Mihevc) Slovenska zastava, domoljublje (photo: Rok Mihevc)

Vse informacije na enem mestu

Dolgoletna želja se je uresničila. Vsem, ki se želijo vrniti v Slovenijo, se priseliti ali sodelovati s Slovenijo, ni več treba “od okenca do okenca”. Informacije finančne uprave, centrov za ...