Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Murskosoboška stolnica sv. Nikolaja (foto: Škofija Murska Sobota)
Murskosoboška stolnica sv. Nikolaja

100 let posvetitve stolne cerkve v Murski Soboti

Cerkev na Slovenskem | 26.07.2012, 10:08 Petra Stopar

V Cerkvi na Slovenskem letos obeležujemo kar nekaj jubilejev, med drugim danes mineva 100 let od posvetitve nove murskosoboške stolnice sv. Nikolaja. Ob tej priložnosti so v stolni župniji pripravili različne dogodke, že nocoj pa bo slovesna sveta maša, ki jo bo daroval škof Peter Štumpf.

Prvo omenjeno letnico za izgradnjo cerkve v Murski Soboti zasledimo leta 1071, ker pa je gotska cerkev v začetku dvajsetega stoletja postala premajhna, so maja leta 1910 pričeli z gradnjo nove cerkve. Stolna cerkev sv. Nikolaja v današnji podobi je bila dokončana leta 1912 v času župnikovanja Janoša Slepca. „26. julija 1912 je sombotelski škof János Mikes posvetil povečano novo župnijsko cerkev v Murski Soboti. Krščanstvo na tleh Murske Sobote je že zelo staro. Iz 8. stoletja izvirajo prvi pisni podatki. Cerkev, od začetka lesena, v 17. stoletju kamnita, je zaradi večanja prebivalstva postala premajhna. Tako so se odločili, da bodo gradili novo cerkev. Pod vodstvom takratnega župnika Janoša Slepca so sprejeli sklep in leta 1910 začeli z gradnjo nove cerkve. Pri tem so staro porušili. Od nje je ostal samo gotski prezbiterij in del zvonika. Cerkev so izdelali po načrtih arhitekta iz Murske Sobote Laszla Takacza v recesijskem slogu,“ je za Radio Vatikan še potrdil stolni župnik Goran Kuhar.

Praznovanje jubileja župnijske cerkve, ki je leta 2006 postala stolnica, se bo začelo danes, na samo obletnico posvetitve. Tako bo ob 18. uri molitvena ura pred Najsvetejšim, ob 19. uri pa sveta maša, ki jo bo daroval murskosoboški škof dr. Peter Štumpf ob somaševanju sosednjih škofov in duhovnikov.

V petek, 27. julija ob 18. uri bo prav tako molitvena ura pred Najsvetejšim. V soboto ob 15. uri ste vabljeni na župnijske igre, kjer bodo sodelovale ekipe iz mesta in vasi. Igre bodo zaključili s sveto mašo. V nedeljo ob 10. uri bo slovesna sveta maša, ki jo bo daroval apostolski nuncij v Republiki Sloveniji msgr. dr. Juliusz Janusz.

V ponedeljek ob 19.30 pa bodo v Pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti odprli razstavo o zgodovini gradnje nove cerkve. Na razstavi bodo tudi likovna dela ustvarjalcev, ki so pod vodstvom Antona Buzetija nastajala v likovni koloniji, ki je potekala od 16. do 20. julija. Izbrane slike bo mogoče kupiti. Na razstavi pa bo predstavljena monografija z naslovom Utrinki iz stoletne zgodovine stolnice v Murski Soboti.

Cerkev na Slovenskem
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...