Slavi KoširSlavi Košir
Aleš KarbaAleš Karba
Meta PotočnikMeta Potočnik

Papež „globoko pretresen“ nad nasiljem v Aurori

Svet | 23.07.2012, 10:12 Petra Stopar

Papež Benedikt XVI. je v nedeljskem opoldanskem nagovoru v apostolski palači v Castel Gandolfu med drugim izrazil pretresenost nad pokolom v Aurori.

Sveti oče ni mogel mimo izrazov sožalja svojcem žrtev, ki so življenje izgubile v petek, ko je 24-letni James Holmes v Aurori blizu Denverja med filmsko premiero najnovejšega Batmana v streljanju ubil 12 ljudi, 58 pa jih ranil. „Bil sem globoko pretresen nad brezumnim nasiljem“, je dejal romarjem po katehezi. Omenil je tudi žalost ob izgubi življenj v nedavni nesreči trajekta blizu Zanzibarja, v kateri je umrlo več kot 140 ljudi.

Kot je dejal, sočustvuje z družinami in prijatelji žrtev in ranjenih, še posebej otrok. Vsem prizadetim v obeh tragedijah je zagotovil svojo bližino in molitev.

Ker pa se bližajo olimpijske igre, je zagotovil tudi pozitiven odnos, simpatijo in pozornost Katoliške Cerkve do njih. Ob tem je organizatorjem, športnikom in gledalcem poslal svoje pozdrave, ter molil, „da bi bila duh olimpijskega zaupanja in dobra volja, ki izhajata iz tega mednarodnega športnega dogodka, sad, ki bo spodbujal mir in spravo po vsem svetu. Naj vse udeležence iger v Londonu spremlja Božji blagoslov“.

Katoliška Cerkev na olimpijske igre že dolgo časa gleda kot na priložnost za evangelizacijo. James Parker, ki je odgovoren za vse dejavnosti s strani Cerkve v času tega športnega dogodka, upa, da se bo mednarodna javnost odzvala na to pobudo, ki želi spomniti na krščanske vidike olimpijade. 28. julija popoldne bo v westminstrski katedrali tudi sveta maša za vse športnike katoliške vere, ki bodo prišli v London.

Vir: Vatican Radio

Svet, Papež in Sveti sedež, Evropska Unija
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...