Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Nadškof Ivan Jurkovič (foto: Osebni arhiv)
Nadškof Ivan Jurkovič

Nadškof Jurkovič praznuje osebni jubilej

Radijski utrip | 10.06.2012, 10:57 Petra Stopar

Na današnji dan pred 60 leti se je v Banji Loki pri Kočevju rodil nadškof Ivan Jurkovič. Trenutno deluje kot apostolski nuncij v Rusiji, kamor smo ga poklicali za pogovor.

Nadškof Ivan Jurkovič je po krajši kaplanski službi v Domžalah študiral na Papeški diplomatski akademiji v Rimu. Leta 1984 je dosegel naslov doktorja cerkvenega prava in diplomiral iz diplomacije. Diplomatsko službo je opravljal v Južni Koreji, Kolumbiji in Rusiji, zatem pa je deloval kot svétnik na Državnem tajništvu v Vatikanu. Papež Janez Pavel II. ga je 28. julija 2001 imenoval za nadškofa in apostolskega nuncija v Belorusiji, od aprila 2004 pa je bil apostolski nuncij v Ukrajini. Papež Benedikt XVI. ga je 19. februarja 2011 imenoval za nuncija v Rusiji.

V pogovoru za naš radio je spoznal, da leta resnično hitro minevajo in da je ob pogledu na prehojeno pot vesel, „da je vse to, kar se je zgodilo, tako v duhovnem smislu, kakor tudi v vseh teh poteh, ki sem jih moral menjati, pozitivno“. In poudaril, da je to že njegovo osmo delovno mesto.

Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete ob strani …

Radijski utrip, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Slovenci po svetu
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...