Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Marjana DebevecMarjana Debevec
Oblaki so zakrili predstavo prezgodaj (foto: Boris Kham)
Oblaki so zakrili predstavo prezgodaj

Za vse, ki ste zamudili

| 07.06.2012, 08:13 Blaž Lesnik

Marsikomu je "Venerin mrk" uspelo ujeti, predvsem na zahodu države pa je mnogim prekrižalo načrte vreme. Hujši kot zgodnja jutranja ura so bili koprenasti oblaki, ki so kvarili predstavo. Avtor oddaje Zanimivosti nočnega neba, prof. Boris Kham je noč iz torka na sredo z nekaj dijaki prebivakiral na Kureščku.

Prof. Boris takole piše: "Uspelo nam je ujeti prehod. Sonce je vzšlo ob 5.10h. nato pa smo morali narediti odločilno dejanje; odvrgli smo filtre in opazili smo Venero, kako "koraka" preko Sončeve ploskve." Oblaki so namreč nadomeščali filtre (za zaščito oči). Na Kureščku se je nabralo, kar nekaj nadebudnežev poleg dijakov Gimnazije Jožeta Plečnika, še učenci Osnovne šole Horjul, Srednje šole tiska in papirja in še nekaj obiskovalcev, skupaj približno 40 ljudi.

Venera in Sonce
Venera in Sonce © Boris Kham

"Najbolje smo videli če z daljnogled 25x100 in seveda CElestron 11. Venero so opazovalci videli tudi s prostimi očmi. Prvi posnetek je nastal ob 5,12...zadnji pa 5,40."

Prehod Venere
Prehod Venere © Boris Kham

In epilog: "Nismo ujeli vsega, a videli smo in uživali v igri narave."

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...