Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Meta PotočnikMeta Potočnik

Na Slovenski pristavi molili za žrtve komunizma

| 25.06.2012, 00:09 Matjaž Merljak

Preteklo nedeljo je naša dežela obhajala očetovski dan, dan ko se družine zahvalijo svojim očetom za vse, kar so postorili za dobrobit družine, bodisi finančnega stanja, vzgoje in podpore na sploh.

Statistika nam kaže, da v družinah brez očeta, se mladi številčno izgubljajo v svet drog in alkoholizma. Pove nam tudi, da 90 odstotkov brezdomcev ni doraščalo v družini z očetom in več kot 70 odstotkov mladih brez očeta ni dokončalo svojih študijev. Oče naj bi bil steber družine, ki skupaj z mamo skrbita za normalni potek družinskega življenja. Lepo je da smo jim iz srca hvaležni za vso njihovo podporo in vzpodbudo.

Je pa že dolgoletna tradicija, da se na to nedeljo tudi zberemo na Slovenski pristavi ob maši za vse žrtve komunistične revolucije in pobojev po vojni na slovenski zemlji. Sveto daritev vsako leto daruje Franci Kosem, župnik župnije v sosednjem malem mestu Elyria. Sam ta je bil star devet mesecev, ko se je družina umaknila in bežala na Koroško in po nekaj letih v taborišču se priselila v Ameriko. Maše se vsako leto na Orlovem vrhu ob kapelici Marije Pomagaj na Slovenski pristavi udeleži nekaj sto vernikov. Letos je bila ta udeležba še bolj številčna, saj je sedaj skupna sveta daritev pod okriljem odbora Slovenske pristave in ne razdeljenih na dva kosa domobrancev.

Pri sveti maši na Slovenski pristavi
Pri sveti maši na Slovenski pristavi © Tone Ovsenik

Pod toplim soncem se je zbralo toliko vernikov, da bi župniku skoraj zmanjkovalo hostij za obhajilo. Bil je prisiljen jih deliti na male koščke. Ob nagovoru nam je opisal vlogo očeta v družini in pa seveda grenke dogodke vojnih in povojnih let, da tistih sovražnih dni ne smemo nikdar pozabiti, kajti če pozabimo preteklost, se lahko znova ponovi in tega si svet ne sme dovoliti.

Orlov vrh na Slovenski pristavi
Orlov vrh na Slovenski pristavi © Tone Ovsenik

Clevelandska škofija je naznanila, da bo Karizmatična konferenca, ki jo vodi Katoliško obnovilno duhovništvo, potekala v petek zvečer 20. julija v Magnificat višji šoli v predmestju Rocky River. Govornikov bo kar nekaj in tema večera bo »Naj pade ogenj«. Glavni mašnik bo škof James Quinn, clevelandski pomožni škof.

Nabirko Petrovega novčiča vodi župnija Marije Vnebovzete za podporo Svetega očeta, papeža Benedikta XVI. v njegovem dobrodelnem delu, ki poteka v tem mesecu. Naprošeni darovi bodo pomagali in preskrbeli pomoč nekaterim ljudem v najbolj težkih položajih, kot so žrtvam vojne, naravnih katastrof in preganjanja. S to pomočjo moremo »Vrniti Kristusov mir na svet«.

Na Slovenski prisrtavi se zabavajo otroci
Na Slovenski prisrtavi se zabavajo otroci © Tone Ovsenik

Danes pa, kot skoraj vsako nedeljo v poletnih mesecih, se Slovenci zberemo na enem od naših letoviških lokacijah. Na SNPJ farmi se bo danes odvijal piknik kakor tudi na Slovenski pristavi. Na slednji bo takozvani Pristavski dan z glasbo in za jedačo in pijačo bo poskrbljeno, da nihče ne bo žejen ali pa lačen. Naj nam Bog da lepo vreme, čeprav je narava že žejna po dežju.

Otroško igrišče na Slovenski pristavi
Otroško igrišče na Slovenski pristavi © Tone Ovsenik

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...