Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Otroci v San Martinu (foto: Svobodna Slovenija)
Otroci v San Martinu

Obletnica Slovenskega doma San Martin

| 08.06.2012, 15:41 Matjaž Merljak

»Slovenec biti, slovensko ljubiti - je to stvar srca in biti«. Ta verz Toneta Kuntnerja je bilo geslo praznovanja 52. obletnice doma, ki leži na severu Velikega Buenos Airesa.

Praznovanje je bilo v nedeljo, 20. maja 2012. Že ko smo prišli v Dom, smo kljub oblačnemu dnevu opazili praznično vzdušje, saj so bile razobešene slovenske in argentinske zastave na zgornjem balkonu!

Narodne noše so se zbirale pod domačima lipama, prav tako zastavonoši, šolski otroci ... V spodnji dvorani so pripravljali še zadnje detajle za predstavo. Vse je bilo že pripravljeno!

Hitro smo se odpravili v kapelo zavoda Srca Jezusovega k slovesni zahvalni sveti maši, ki jo je daroval g. Igor Grohar. Molili smo za vse sanmartinske rojake. Slovenski pevski zbor, katerega odlično vodi že dolgo let prof. Lučka Marinček Kastelic, je spremljal božjo daritev.

Po maši je postalo še bolj živahno na dvorišču doma. Gostje in Sanmartinčani so bili deležni družinskega zajtrka. Točno ob 11. uri se je pričel kulturni program.

Na praznovanju v San Martinu
Na praznovanju v San Martinu © Svobodna Slovenija

Najprej je Mikaela Podržaj pozdravila vse navzoče: predsednika Zedinjene Slovenije Francija Žnidarja z gospo, zastopnike bratskih domov in organizacij. Sprejeli smo slovensko in argentinsko zastavo in zapeli narodni himni. Predsednik doma Daniel Žagar je izrekel iskreno dobrodošlico.

Začel se je nastop. Člani mladinskih organizacij so pripravili poskočen folklorni ples ob Avsenikovih zvokih Na Golici. Po končanem plesu nam je Marjan Boltežar, z velikim občutjem, podal pesem Toneta Kuntnerja Slovenec biti skupaj z multimedijsko predstavo, ki jo je pripravila Regina Truden Leber. Po recitaciji je dr. Viktor Leber povedal, da tako čuti in piše slovenski pesnik. Vendar, kako razmišljamo mi, tukaj, danes? Kakšen odgovor bi argentinski Slovenec dal na vprašanje: Kaj pomeni biti Slovenec v Argentini? O tem, nam je podarila toplo in globoko misel Jelka Potočnik Verbic.

Sledila je predstavitev videa, v katerem so otroci in starši slovenske šole dr. Gregorija Rožmana, ter njihova voditeljica, Nina Pristovnik Díaz, vsem povedali, kaj je za njih biti Slovenec v Argentini. Učenke in učenci so z navdušenjem, prisrčno zapeli in deklamirali: Lisička je, Prišel je ciganček, Slovenec sem, Sem deklica mlada, Preljubo veselje, Čin, čin, čin drežnica, Kaj nam pa morejo?

Ali vsi enako mislimo, kaj je biti Slovenec v Argentini? Zato nam je v posnetku podalo svoje misli nekaj mladcev in mladenk. O istem so spregovorili njihova voditeljica, Monika Zupanc Filipič; predsednik farnega odbora, Janez Filipič, predsednica Zveze slovenskih mater in žena, Polona Makek Marolt in še drugi.

Pri praznovanju v San Martinu ni manjkalo niti plesa
Pri praznovanju v San Martinu ni manjkalo niti plesa © Svobodna Slovenija

Takoj je Sanmartinski pevski zbor pod skrbnim vodstvom prof. Lučke Marinček Kastelic doživeto zapel Slovenec sem, Hiš’ca ob reki Bistrici in Bratci veseli vsi. Dekliški pevski zbor je tudi odlično zapel Popurrí de milongas in venček narodnih, katerega pesmi so združile argentinsko in slovensko čustvo.

Potem smo ob živahni spremljavi na harmoniki Marka Medveščka, še vsi skupaj zapeli Bratci veseli, medtem ko so narodne noše vljudno postregle kozarček dobrega vina vsem gostom in nazdravili na čast Domu.

Napovedovalka se je zahvalila vsem navzočim, da so prihiteli na naše praznovanje in ob pričakovanju 53. obletnice naslednjega leta in vabila goste, da ostanejo na kosilu v prijetni družbi.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.