Slavi KoširSlavi Košir
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko

Slovenija pred 21 leti razglasila neodvisnost

| 25.06.2012, 10:00 Andrej Šinko

Slovenija je pred 21 leti postala samostojna država. Slovenska skupščina je namreč v skladu s plebiscitno odločitvijo 25. junija 1991 sprejela ustavni zakon za izvedbo temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti RS in deklaracijo o neodvisnosti. Na ta dan zato obeležujemo državni praznik, dan državnosti, ki je tudi dela prost dan.

Državni praznik so sicer že v petek obeležili z osrednjo proslavo na Kongresnem trgu v Ljubljani, kjer je bil slavnostni govornik predsednik republike Danilo Türk. Poudaril je, da pot naprej ne vodi preko drobitve Evrope, pač pa prav nasprotno - Evropa bo krizo premagala, samo če bo našla dobre skupne rešitve in skupno pot naprej. Podobno kot Evropa tudi Slovenija po Türkovem mnenju potrebuje enotnost, solidarnost in znanje, pri čemer je obsodil ločevanje na tiste, ki so se borili med drugo svetovno vojno in tiste, ki so se borili med osamosvojitvijo. V svojem nagovoru je obsodil tudi vse totalitarizme, vključno s tistimi, ki se kažejo v sovraštvu do tujcev in do sleherne drugačnosti.

V petek pred proslavo pa je v državnem zboru potekala slavnostna seja, na kateri je kot osrednji govornik nastopil podpredsednik parlamenta Jakob Presečnik. V govoru je dejal, da pri izhodu iz krize ni razloga za pesimizem, saj smo Slovenci v svoji zgodovini večkrat dokazali, da smo sposobni prilagajanja in odzivanja na spremembe. Po njegovi oceni je sicer Slovenija zaradi trenutnega gospodarskega položaja v Evropi trenutno na prelomnici, pri tem pa je zelo pomembno, katero smer bo izbrala, ker bo ta odločitev zaznamovala njena naslednja desetletja.

Kardinal Rode in nadškof Stres darovala sveti maši za domovino

Pred dnevom državnosti je v petek sveto mašo za domovino v ljubljanski stolnici sv. Nikolaja daroval ljubljanski nadškof Anton Stres. V pridigi je poudaril potrebo, da vzpostavimo pravo lestvico vrednot, iz katere bo razvidno, kaj je cilj in kaj je sredstvo. „Kriza, ki jo doživljamo, kliče po uspešnosti ukrepov za njeno premagovanje, del teh pa morata postati tudi vzgoja za moralne vrednote in promocija duhovne modrosti. Ti znata namreč tehnološko uspešnost postaviti na svoje mesto,“ je v pridigi dejal nadškof Anton Stres.

Včeraj pa je sveto mašo za domovino v Valični vasi daroval tudi kardinal Franc Rode. V nagovoru je poudaril, da se je po razpadu sovjetskega imperija in komunistične ideologije ob koncu 20. stoletja ponudila priložnost za samostojno državo. Potem, ko je država Karantanija v 10. stoletju izginila iz zgodovine, nismo imeli več nobene možnosti ustvariti lastno državo glede na naš geopolitični prostor in na naše število, je povedal kardinal Rode in dodal, da je lastna država nedoumljivi dar Božje previdnosti, dar za tisočletno zvestobo Kristusu in Cerkvi.

Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Agata Freyer (photo: Jože Bartolj) Agata Freyer (photo: Jože Bartolj)

Naša gostja: Agata Freyer

V oddaji Naš gost smo gostili avtorico lutk, scenografko, kostumografko, akademsko slikarko Agata Freyer, letošnjo dobitnico Klemenčičeve nagrade za življenjsko delo na področju lutkarstva in ...