Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Somaševanje kardinala Angela Sodana v Tolminu. (foto: Rok Hrast)
Somaševanje kardinala Angela Sodana v Tolminu.

Kardinal Sodano: mir in boljši svet odvisna od nas

Slovenija | 17.06.2012, 13:48

Dekan kardinalskega zbora Angelo Sodano je z današnjim bogoslužjem v novogoriški konkatedrali Kristusa Odrešenika sklenil obisk zgodovinskih krajev iz 1. svetovne vojne na severnem Primorskem. V homiliji je zagotovil svojo molitev in podporo, da bomo tako v Sloveniji kot v Evropi in po vsem svetu znali biti graditelji soglasja in miru. Pri sinočnji slovesnosti v Tolminu pa je poudaril, da moramo v težkih okoliščinah življenja zaupati v Božjo previdnost. Visoka vatikanska eminenca se bo jutri srečala še s slovenskimi škofi, zunanjim ministrom Karlom Erjavcem in predsednikom države Danilom Türkom.

Visoki vatikanski gost in nekdanji državni tajnik Angelo Sodano je včeraj sklenil obisk krajev, ki so bili med prvo svetovno vojno prizorišče velikega trpljenja in »ki hočejo biti danes svetilnik miru za novo Evropo in za ves svet,« kot je dejal pri večernem bogoslužju cerkvi Marijinega Vnebovzetja v Tolminu. Somaševali so tudi apostolski nuncij v Sloveniji Juliusz Janusz, oba primorska škofa, Metod Pirih in Jurij Bizjak, mnsg. Mitja Leskovar iz vatikanskega državnega tajništva ter 11 duhovnikov iz tolminske in kobariške dekanije. Pri sveti maši so bili navzoči tudi tolminski župan Uroš Brežan, kobariška županja Darja Hauptman, nekdanji bovški župan in poslanec SDS Danijel Krivec ter veleposlanica Republike Slovenije pri Svetem sedežu Maja Lovrenčič Svetek.

 

© Rok Hrast

Kardinalovo sporočilo upanja na kraju povojnih ostankov

Škof Metod Pirih je ob začetku svete maše dejal, da rane svetovnih vojn, bodisi prve ali druge, še vedno niso zaceljene. »Po svetu teče človeška kri zaradi krivic, nasilja in sovraštva. Kdaj bodo ljudje spoznali, da je življenje sveto in da pripada samemu Bogu? Zbrani smo okoli Kristusovega oltarja, da prosimo usmiljenja Boga za mir, za spravo, za sožitje in tudi za odpuščanje.«

V homiliji je kardinal Sodano zbrane ob misli na zgodovinske vojne grozote kot tudi vsakodnevne težave opogumil z besedami, da bo zaupanje v Božjo previdnost v nas budilo upanje tudi v težkih okoliščinah življenja. »Da, v Bogu smemo zaupati, da bo prihodnost človeštva mirnejša. Dragi tolminski prijatelji, združeni s Kristusom boste zmogli premagati najrazličnejše življenjske težave. Vedno vas bom spremljal s svojo molitvijo, vas izročal Gospodu in priprošnji Njegove matere Marije. Naj torej iz nebes posreduje za vas in vaše družine ter še posebej za vse tiste, ki trpijo zaradi kakšnih težkih življenjskih okoliščin. Marija, ti nas podpiraj in dvigaj s svojo materinsko roko, ko skupaj romamo v nebeško domovino.»

Kardinal Sodano, apostolski nuncij in koprski škof pri daritvi.
Kardinal Sodano, apostolski nuncij in koprski škof pri daritvi. © Rok Hrast

Vodja Urada za verske skupnost Silvester Gaberšček je o ozadju obiska zgodovinskih in spominskih krajev povedal: »Molili smo za mir, vendar smo hoteli predvsem, da se med nami obudi zavest, da smo otroci enega in istega Očeta. Če se bomo znali tako sprejemati, ljubiti med seboj, potem je mir zagotovljen.« Tolminski verniki so se častitljivi eminenci ob koncu bogoslužja iskreno zahvalili za obisk, opogumljajoče besede in molitev.

Boljši svet in mir odvisna od nas samih

Pri današnji slovesnosti v Novi Gorici je kardinal spomnil na obisk blaženega pokojnega papeža Janeza Pavla II. z mladimi v Postojni, kjer je bil tudi sam navzoč, čeprav bi si želel, da bi blaženi smel videti tudi Posočje. "Papež je mladim v Postojni takole dejal: Samo vera in ljubezen lahko premagata strah in prebudita upanje," je novogoriške vernike spomnil Sodano. 

Poudaril je sporočilo miru za današnji svet, to je dar, ki ga moramo vselej prositi in ga skrbno čuvati, ker je prepuščen ljudem samim. Mir je vedno ogrožen zaradi sebičnosti v mednarodnih odnosih, je zatrdil Sodano. "Zanj se je treba vrniti k tistim moralnim vrednotam, na katerih temelji sleherno sobivanje: k resnici, pravici, svobodi in ljubezni. Dragi novogoriški prijatelji, tudi jaz bom molil z vami in za vas, da boste v današnji Sloveniji, v Evropi in v svetu graditelji soglasja in miru. Da, boljši svet je mogoč! Da, mir je mogoč, vendar je odvisen tudi od nas. Vsakdo mora prinesti svojo opeko za gradnjo boljšega sveta. To je bil prispevek kristjanov teh krajev v njihovi dva tisočletni zgodovini, to je prispevek, ki ga lahko danes da slovenski rod." 

 Kardinal se je v homiliji nato še enkrat vrnil k obisku papeža Janeza Pavla II., 19. maja 1996 v Mariboru, ki je ob svojem prvem obisku v Sloveniji govoril predstavnikom kulture, znanosti in umetnosti, ni razlikoval med »velikimi« in »malimi« evropskimi narodi, ampak je vse brez razlike opominjal, da je prišla za Evropo ura resnice, ura vrnitve k tistim temeljem, ki ji edini lahko zagotovijo boljšo prihodnost. 

Ostanki Soške fronte – šola miru in humanosti za nove generacije Evropejcev

Pri včerajšnjem ogledu bojišč in pokopališč vojakov iz 1. svetovne vojne je kardinala spremljal minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk. "To je šola miru in humanosti za nove generacije Evropejcev. Zahvaljujem se slovenski vladi in lokalnim oblastem, da so mi omogočili ta zanimiv obisk," je dejal Sodano. Poudaril je, da bo to pozitivno izkušnjo iz obiska Kobariškega muzej prenesel s seboj v Vatikan in od tam napotil v Posočje tudi nove obiskovalce. V Kobaridu se je delegaciji pridružil še predsednik slovenske vlade Janez Janša. "Razlogov za veselje nad tem obiskom je več, še posebej zaradi tega, ker je bil Vatikan med prvimi, ki je Slovenijo priznal in kardinal Sodano je ob tem imel pomembno vlogo, za kar smo mu generacije, ki živimo v svobodni Sloveniji, hvaležne," je po obisku Kobariškega muzeja povedal. Po Janševem mnenju je ta obisk tudi dokaz, da milijone Evropejcev vežejo na Posočje zelo tesne vezi in nadaljeval: "Zato vsi napori, da se uredijo muzeji, spominska obeležja, konzervirajo ostanki prve svetovne vojne, v teh časih, ko bomo praznovali stoletnico začetka prve oziroma velike svetovne vojne, prihajajo še posebej do izraza." V tem vidi slovenski premier dodatne priložnosti za slovenski turizem, ki jih kraji v Posočju potrebujejo.

Kardinal Sodano, minister Turk in vodja urada za verske skupnosti ob ogledu kobariške kostnice.
Kardinal Sodano, minister Turk in vodja urada za verske skupnosti ob ogledu kobariške kostnice. © MIZKŠ

Kardinal Angelo Sodano bo popoldne prispel v Ljubljano. Obisk bo sklenil jutri s srečanji s slovenskimi škofi, zunanjim ministrom Karlom Erjavcem in predsednikom republike Danilom Türkom.

 

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.