Slavi KoširSlavi Košir
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko
Žiga Turk (foto: www.ljubljana.si)
Žiga Turk

Turk na pogovore s štirimi največjimi verskimi skupnostmi

Cerkev na Slovenskem | 06.06.2012, 10:43 Petra Stopar

Novi ministri se po prevzemu poslov še vedno seznanjajo z aktualnimi razmerami, ki so del njihovih resorjev. Tako ima veliko dela tudi minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk. Ker Urad za verske skupnosti zdaj spada pod okrilje njegovega ministrstva, se bo Turk v teh dneh srečal s predstavniki štirih največjih verskih skupnosti v Sloveniji.

Urad za verske skupnosti, ki je do pred nekaj meseci deloval kot samostojni organ, zdaj v sklopu ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport vodi Silvester Gabršček. Predstavnike katoliške, evangeličanske, pravoslavne in muslimanske verske skupnosti pa bo na ločenih srečanjih, ki naj bi potekala od danes do prihodnjega torka, sprejel minister Žiga Turk. Ministrstvo bo javnost z vsebino pogovorov seznanilo po vseh končanih srečanjih.

Prvi se bodo z ministrom srečali predstavniki Katoliške Cerkve, kjer so pojasnili, da bo srečanje zasebno.

Evangeličanski škof Geza Erniša je pojasnil, da se o temah pogovora še niso dogovorili, v Islamski skupnosti Slovenije pa pravijo, da je odprtih vprašanj z državo kar precej. Tajnik skupnosti Nevzet Porić sem prišteva obljubo prejšnje vlade o pomoči pri izgradnji džamije v Ljubljani, versko oskrbo v bolnišnicah in zaporih ter tudi državne prispevke za socialno varstvo za verske uslužbence, ki zaradi tega, ker nimajo slovenskega državljanstva, do njih niso upravičeni.

Paroh Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji Peran Bošković pa od spoznavnega srečanja z ministrom zaradi premika Urada pod ministrstvo pričakuje predstavitev nove oblike komunikacije z državo. Po Boškovićevih besedah se bo srečanja Turkom v imenu pravoslavne verske skupnosti udeležil tudi zagrebško-ljubljanski metropolit Jovan Pavlović. Skupnost sicer z državo trenutno nima "v nebo vpijočih odprtih vprašanj", še meni paroh Bošković.

Cerkev na Slovenskem, Politika
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Agata Freyer (photo: Jože Bartolj) Agata Freyer (photo: Jože Bartolj)

Naša gostja: Agata Freyer

V oddaji Naš gost smo gostili avtorico lutk, scenografko, kostumografko, akademsko slikarko Agata Freyer, letošnjo dobitnico Klemenčičeve nagrade za življenjsko delo na področju lutkarstva in ...