Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc
Žiga Turk (foto: www.ljubljana.si)
Žiga Turk

Turk na pogovore s štirimi največjimi verskimi skupnostmi

Cerkev na Slovenskem | 06.06.2012, 10:43 Petra Stopar

Novi ministri se po prevzemu poslov še vedno seznanjajo z aktualnimi razmerami, ki so del njihovih resorjev. Tako ima veliko dela tudi minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk. Ker Urad za verske skupnosti zdaj spada pod okrilje njegovega ministrstva, se bo Turk v teh dneh srečal s predstavniki štirih največjih verskih skupnosti v Sloveniji.

Urad za verske skupnosti, ki je do pred nekaj meseci deloval kot samostojni organ, zdaj v sklopu ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport vodi Silvester Gabršček. Predstavnike katoliške, evangeličanske, pravoslavne in muslimanske verske skupnosti pa bo na ločenih srečanjih, ki naj bi potekala od danes do prihodnjega torka, sprejel minister Žiga Turk. Ministrstvo bo javnost z vsebino pogovorov seznanilo po vseh končanih srečanjih.

Prvi se bodo z ministrom srečali predstavniki Katoliške Cerkve, kjer so pojasnili, da bo srečanje zasebno.

Evangeličanski škof Geza Erniša je pojasnil, da se o temah pogovora še niso dogovorili, v Islamski skupnosti Slovenije pa pravijo, da je odprtih vprašanj z državo kar precej. Tajnik skupnosti Nevzet Porić sem prišteva obljubo prejšnje vlade o pomoči pri izgradnji džamije v Ljubljani, versko oskrbo v bolnišnicah in zaporih ter tudi državne prispevke za socialno varstvo za verske uslužbence, ki zaradi tega, ker nimajo slovenskega državljanstva, do njih niso upravičeni.

Paroh Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji Peran Bošković pa od spoznavnega srečanja z ministrom zaradi premika Urada pod ministrstvo pričakuje predstavitev nove oblike komunikacije z državo. Po Boškovićevih besedah se bo srečanja Turkom v imenu pravoslavne verske skupnosti udeležil tudi zagrebško-ljubljanski metropolit Jovan Pavlović. Skupnost sicer z državo trenutno nima "v nebo vpijočih odprtih vprašanj", še meni paroh Bošković.

Cerkev na Slovenskem, Politika
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...