Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Slovenska Pristava pri Clevelandu (foto: Tone Ovsenik)
Slovenska Pristava pri Clevelandu

Spominski dan v Clevelandu

| 04.06.2012, 04:37 Matjaž Merljak

Kako so rojaki v Clevelandu obhajali binkoštno nedeljo in spominski dan, ki je bil v ponedeljek, 28. maja, je v oddaji Slovencem po svetu in domovini poročal Tone Ovsenik.

Binkoštna nedelja, 27. maja, je videla otvoritveni dan Slovenske pristave. Ob 14. uri je daroval sveto mašo župnik Marije Vnebovzete, Janez Kumše pri kapelici Marije Pomagaj na hribčki ob vhodu na ta letoviški prostor. Tu bodo sledila srečanja skozi celo poletje ob sobotah in nedeljah. Ker je bil to nadpovprečno vroč dan, je bil bazen že odprt in je videl množico, ki se je ohladila v prijetni vodi. Ob paviljonu so pa ljudje zaužili dobrine kuhinje in pekli so se tudi čevapčiči. Obisk je bil številčen, saj nas vedno pritegne Pristava, posebno ob vročih poletnih dneh.

Kapelica na Slovenski Pristavi
Kapelica na Slovenski Pristavi © Tone Ovsenik
V ponedeljek, 28. maja, se pa v tej deželi spomnimo vseh, ki so dali vse za obrambo našega naroda, saj so žrtvovali svoje življenje za obrambo svobode, ki jo uživamo v Združenih državah.

Prva leta je bil dan imenovan Dan dekoracije, ko so polagali okraske na grobove padlih v času grozovite Civilne vojne v 19. stoletju.

S časom je bil dan preimenovan v Memorial Day, spominski dan in se spomnimo vseh, ki so umrli v času vojne in se spomnimo tudi vseh pokojnih. Še vedno je pa tudi to dan za obisk grobov naših dragih in jih okrasiti s cvetjem.

Slovenska Pristava, spominsko obeležje
Slovenska Pristava, spominsko obeležje © Tone Ovsenik
Mesec maj je tudi čas grenkih spominov na leto 1945, ko je bilo toliko rojakov in rojakinj pomorjenih v številčnih grebenih in jarkih širom Slovenije, ki še danes nimajo solidnih in spoštovanih grobov, kakršnih zasluži vsak pokojni, ne glede kdo in kaj je bil. V ta namen je župnik svetega Vida, Jože Božnar vodil spominske molitve na sredini pokopališča Vernih duš, kjer počiva v večnosti večina slovenskih rojakov iz okolice Clevelanda. Te molitve so potekale v nedeljo popoldne.

Na spominski dan se je lepa številka rojakov v novoustanovljenemu kolesarskemu klubu župnije Marije Vnebovzete pod vodstvom Janeza Kumšeta tudi podala na dolgo pot s kolesi na Slovensko pristavo. Letos je bila ta vožnja še toliko bolj naporna, ker je silno pritiskala vročina, saj smo postavili novi rekordni dan visoke temperature za ta majski dan.

Kolesarji na Slovenski Pristavi
Kolesarji na Slovenski Pristavi © Tone Ovsenik

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.