Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
50 let SKM Švedska (foto: Matjaž Merljak)
50 let SKM Švedska

Srečanje velikega pomena

| 03.06.2012, 09:30 Matjaž Merljak

V današnji oddaji Slovencem po svetu in domovini bomo predvajali reportažo s praznovanja 50. obletnice SKM na Švedskem. Praznovanje je potekalo ob tradicionalnem srečanju rojakov v Vadsteni, ki je velikega pomena.

Jože Drolc, ki je bil župnik med rojaki na Švedskem 16 let, do leta 1993, je ob letošnjem praznovanju zelo pomembne obletnice dejal, da se jedro slovenske skupnosti ohranja, "kar je bilo vsejano, raste, čeprav vseh sadov ne vidimo". Dodal je še, da je švedska zemlja trdna, a slovenski rojaki uspevajo in rojaki so ponosni, da otroci in mladi rod ohranjajo slovenstvo.

Jože Drolc in mons. Janez Pucelj - druga z leve in desne
Jože Drolc in mons. Janez Pucelj - druga z leve in desne © Matjaž Merljak

Msgr. Janez Pucelj, delegat za pastoralo izseljencev, pa je povedal, da je treba mladi generaciji pustiti odprta vrata in najti komunikacijo, ki jo uporabljajo in jim je domača. "Mladi se ne približujejo skupnostim, njihovo slovenstvo je malo drugačno". Izseljenski duhovniki se sprašujejo, kako do mladih dan danes pristopiti, kako jim pomagati.

Ministirca in odpravnica poslov v družbi narodnih noš
Ministirca in odpravnica poslov v družbi narodnih noš © Matjaž Merljak

Metoda Mikuž, odpravnica poslov slovenskega veleposlaništva v Stockholmu je o pomenu takega srečanja dejala, da ima za Slovence na Švedskem velik pomen, saj pridejo z vse Švedske, se družijo, pogovarjajo ... "nima samo verskega pomena, ampak tudi širše povezovalni pomen".

Praznovanje v dvorani z ansamblom Lojzeta Ogorevca
Praznovanje v dvorani z ansamblom Lojzeta Ogorevca © Matjaž Merljak

Več v oddaji, ki se bo začela ob 17.00. Reportaži s praznovanja na Švedskem boste lahko prisluhnili od 18.08 do 18.55.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.