Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

USZS v tem tednu

| 02.06.2012, 08:42 Matjaž Merljak

Po vrniti z obiska na Švedskem se je ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak mudila v Pomurju, obiskala je paroha Boškoviča in se udeležila predstavitve zamejskega podportala. Državni sekretar Longar se je udeležil slovesnosti na avstrijskem Koroškem.

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak je v petek, 1. junija 2012, obiskala paroha Srbske pravoslavne cerkve v Ljubljani Perana Boškovića. Govorila sta o stanju srbske pravoslavne skupnosti v Sloveniji in o ohranjanju narodne identitete.Oba si prizadevata za uspešno nadaljnje sodelovanje v dobrobit obeh skupnosti, Bošković je ministrici ob tej priložnosti razkazal pravoslavno cerkev in nov pravoslavni center.

Ministrica Novakova se je v sredo, 30. maja, skupaj z drugimi predstavniki Vlade RS mudila na celodnevnem obisku v Pomurju. S sogovorniki je govorila o medijski oskrbi Slovencev v Porabju, obiskala je tudi Gornje Petrovce, kjer se je srečala s predstavniki zamejskih organizacij in nekaterimi lokalnim župani, ki so jo seznanili z nujnostjo ohranitve konzulata v Monoštru ter težavami pri izplačevanju finančnih sredstev za izvedbo nekaterih projektov. Predstavniki zamejskih organizacij so podrobno predstavili tudi tekoče projekte.

Ministrica Ljudmila Novak v torek, 29. maja udeležila predstavitve novega podportala na spletni strani RTV Slovenija. Na njem so zbrane informacije o življenju in delovanju manjšin v sosednjih državah.

Katoliško prosvetno društvo Planina v Selah na avstrijskem Koroškem je na binkoštni ponedeljek, 28. maja 2012, s slavnostno prireditvijo obeležilo 110-letnico organiziranega društvenega delovanja. Na prireditvi so se sprehodili skozi dobro stoletje viškov in padcev. Udeležil se je je tudi državni sekretar na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu Matjaž Longar, ki je društvu ob visoki obletnici delovanja izročil posebno priznanje Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, v nagovoru pa je zaželel, da bo ves napor in delo prednikov, sedanje in prihodnje generacije obrodilo bogate sadove. Ob častitljivi obletnici jim je izrekel tudi čestitke in pozdrave ministrice Ljudmile Novak.

Več

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.