Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Slovenski spored tudi na Štajerskem

| 31.05.2012, 07:57 Matjaž Merljak

Že dobrih deset dni je moč slovenski radijski program slišati tudi na avstrijskem Štajerskem. Program, ki ga je moč slišati na jugozahodu dežele na frekvenci 101,9 MHz, je koprodukcija ORF Štajerska, ORF Koroška in radia Agora.

Začetek oddajanja so 21. maja 2012 slovesno zabeležili v kraju Sobota na avstrijskem Štajerskem.

Redakciji slovenskega programa ORF Koroška in ORF Štajerska dnevno pripravljata osem ur radijskega programa v slovenskem jeziku, radio Agora sam pa pripravlja štiri ure slovenskega programa na dan, v času od 18. do 6. ure zjutraj pa dvo- ali večjezične programe v okviru projekta "Odprti dostop".

Ob tem so v ORF Štajerska poudarili, da 7. člen avstrijske državne pogodbe in zakon o ORF za slovensko manjšino v Avstriji predvidevata medijsko ponudbo za manjšino v njihovem lastnem jeziku.

Majhna, a zagnana ekipa zaenkrat treh sodelavcev, bo poročala o zanimivostih iz življenja in o življenju Slovencev na Štajerskem in seveda pokukala tudi k sosedom v Slovenijo.

Predsednica Kulturnega društva Člen 7 za avstrijsko Štajersko - Pavlova hiša Susanne Weitlaner je ob tem dejala, da je oddajanje slovenskega programa prek oddajnika Sobota prvi, pomemben korak. Ob tem je izrazila upanje, da bosta kmalu slovenski program začela oddajati še dva oddajnika, tako da bo medijsko pokrita celotna južna avstrijska Štajerska.

Slišati domačo slovensko besedo v radijskem sprejemniku je neprecenljiva ponudba, tem za poročanje pa je in bo dovolj, pravi Weitlanerjeva.

Slovenskemu radijskemu sporedu prisluhnete lahko tudi v živo v svetovnem spletu.

Frekvence ORF in Agora na avstrijskem Koroškem
Frekvence ORF in Agora na avstrijskem Koroškem © ORF

vir: STA, APA, ORF

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.