Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Srečanje otrok z Lilo Prap

| 29.05.2012, 06:50 Matjaž Merljak

Slovensko veleposlaništvo v Buenos Airesu je organiziralo srečanje otrok slovenskih sobotnih šol z ilustratorko Lilo Prap, ki se je nahajala v argentinski prestolnici in se aktivno udeleževala knjižnega sejma (Feria del libro).

Slomškov dom je v ponedeljek, 30. aprila 2012, prijazno ponudil svoje prostore. Čeprav je bil dela prost dan, je dosti staršev ali starih staršev pripeljalo svoje otroke, da bi se srečali s slovensko umetnico svetovnega slovesa, čigar knjige so tudi del naših domačih ali šolskih knjižnic.

Lila Prap s slikanico
Lila Prap s slikanico © Svobodna Slovenija
Srečanje je bilo kar razgibano. Nekatere knjige je predstavila umetnica sama in vzpostavila stik z otroki, ko jim je v knjigi Uspavanka za živali pokazala in povedala, kako pojejo svojim mladičem razne živali. Kako pojejo ptički, mucke, krave, kače in druge živali. Ali pa v knjigi Zakaj?, z vprašanji na značilnosti živali: zakaj ima zebra lise, zakaj ima žirafa dolg vrat, zakaj in še zakaj. V njenih knjigah so tudi nekateri odgovori, tudi znanstvenikov, vendar vprašanje samo dopušča še in še odgovorov, kolikor jih premore otroška domišljija.

Prišel je čas splošnega sodelovanja. Otroci so dobili liste in krede, da so lahko sami pokazali, kaj oni znajo risati, kakšno žival bi si sami izbrali za svojo zgodbo.

Manjši so kar hitro dokončali svoje delo in veselo pohiteli na dvorišče, šolarji iz višjih razredov pa so lepo dokončali svoje umetnine in se pod vodstvom Helene Klemenc in Irene Žužek, nam že znanih umetnic iz raznih slikarskih razstav, potrudili do potankosti izdelav in pokazali, da bi tudi sami lahko postali ilustratorji svojih povestic.

Popoldan se je veselo končal ob čaju in posladku, ki so jih postregle mamice otrok Slomškove šole. Vsem najlepša hvala za prijetno in koristno srečanje.

Otroci so prisluhnili Lili Prap
Otroci so prisluhnili Lili Prap © Svobodna Slovenija

Otroci so ustvarjali z Lilo Prap
Otroci so ustvarjali z Lilo Prap © Svobodna Slovenija

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...