Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Cerkev svetega Vida v Clevelandu, pomlad 2012 (foto: Tone Ovsenik)
Cerkev svetega Vida v Clevelandu, pomlad 2012

Novičke iz Clevelanda

| 28.05.2012, 15:40 Matjaž Merljak

V nedeljo, 20. maja je bilo praznično v obeh naših župnijah, ko so prejeli svoje zaslužne diplome absolventi sobotnih slovenskih šol.

Pri Mariji Vnebovzeti je župnik Kumše podelil priznanje osmim študentom in v cerkvi svetega Vida je to storil župnik Božnar sedmim mladim Slovencem. Po maši so vsi pokazali delček kaj so se v osmih letih naučili na kratki akademiji in nato je sledil prigrizek. V dvorani Marije Vnebovzete so to pripravili očetje in obenem še počastili vse mamice, saj mame so steber družine, ki skrbijo za družinsko srečo.

V četrtek, 10. maja nas je rojake v Ameriki razveselila novica o škofu Frideriku Baragi, ko je prišla vest o postopku za svetnika, ki ga je podpisal papež Benedikt XVI in raglasili škofa Baraga za »Častivrednega Božjega služabnika«. Ta razglas pomeni, da škof Baraga, slovenski misijonar tu v Ameriki v 19. stoletjuje, bil priznan za življensko junaško krepost. Škof Baraga je bil prvi škof v Marquetu, v zvezni državi Michigan. Škofija ima namen prenesti njegove zemeljske ostanke v posebno kapelo v katedrali sv. Petra v Marquetu. Potrebno je pa še nadaljno moliti in podpreti zadevo o svetništvu škofa Barage.

V sredo zvečer, 23. maja, na predvečer praznika Marije Pomagaj, smo se rojaki zbrali pred votlino Fatimske Marije v predmestju Euclid in se tam poklonili in priporočili naši nebeški Kraljici. Pobožnosti je vodil župnik svetega Vida, Jože Božnar.

Člani novoustanovljenega kolesarskega kluba Marije Vnebovzete se bodo popeljali na Slovensko pristavo ta ponedeljek pod vodstvom ljubitelja koles, župnika Janeza Kumšeta. Na cilju jih bo pričakal prigrizek, da se malo oddahnejo po naporni dolgi, vožnji.

Danes je pa otvoritveni piknik našega središča v Clevelandu, na Slovenski pristavi, kjer bodo potekala druženja vse nedelje v poletnih mesecih.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...