Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Maj pri Svetem Vidu v Clevelandu (foto: Tone Ovsenik)
Maj pri Svetem Vidu v Clevelandu

Materinski dan v Clevelandu

| 21.05.2012, 07:18 Matjaž Merljak

Druga nedelja v mesecu maju je v naši deželi dan, ko se posvetimo praznovanju naših dobrih mamic. Že od leta 1914, ko je predsednik Woodrow Wilson podpisal odlok, se na drugo nedeljo v mesecu maju praznuje dan matere kot državni praznik.

Čeprav so ljudje že skozi stoletja, tudi že Grki in Rimljani zaznamovali vsaj en dan v letu, ko se posveti materam, je pred sto petdesetimi leta pesnica Julia Ward Howe organizirala množično zborovanje za mir, ki ga najbolj začutijo matere ob izgubi sinov v vojnah. Posledica tega je bil po letih dan matere, ki ga danes zabeležimo v posvetitvi našim dobrim mamam. Sprva so ljudje praznovali ta dan z obiskom cerkve, pisanjem pisem materam in končno s pošiljanjem kartic, daril in z rožami. Danes je ta dan ko se množično podamo v restavracije ali mladi skočijo v kuhinjo in pripravijo pojedino na domu in telefonske linije so najbolj zasedene, ko hčere in sinovi izkažejo svojo ljubezen in hvaležnost do svojih mater, ki so jim dale vse, še samo življenje. Ta dan v tem mesecu je še toliko bolj primeren, ker je majnik tudi Marijin mesec.

Marijin oltarček pri Mariji Vnebovzeti
Marijin oltarček pri Mariji Vnebovzeti © Tone Ovsenik
Otroci Slovenske sobotne šole svetega Vida so lepo počastili našo Nebeško Mater v soboto, 5. maja, s kronanjem Mati Marije na njenem lepem, z rožami okrašenem oltarju, ki stoji v prezbiteriju. Prav tako so storili in počastili Devico Marijo v cerkvi Marije Vnebovzete v ponedeljek zvečer, 14. maja, ker je to dan po materinskem dnevu in res primeren dan se spomniti naše duhovne Matere, Matere Boga in Cerkve.

V nedeljo, 12. maja je bil, po besedah župnika Božnarja, farni praznik, saj je prvo sveto obhajilo prejela sedemletna deklica. Deklica je bila res ljubka, ko je v procesiji z ministranti, duhovnikom in veččlansko družino, stopila pred oltar. Odkar nima župnije več svoje šole je to redki dogodek, ker otroci župnije obiskujejo druge šolske ustanove, razumljivo tam prejmejo sveto evharistijo v tamkajšnjih cerkvah z sošolci.

Majsko kronanje jo bilo tudi v prejšnji župniji svetega Lovrenca in to je bilo v nedeljo, na Materinski dan. Odkar so bila vrata cerkve zaprta, se verni še vedno od časa do časa zberejo kar v tamkajšnjem slovenskem domu. Nedeljske dolžnosti po večini izpolnjujejo v cerkvi Marije Vnebozete. To pot jih je za to priložnost obiskal škof Edvard Pevec in daroval sveto daritev v dvorani in kronal majniško Kraljico. Po končanih pobožnostih so postregli k okusno pojedino.

Marijin oltarček pri Svetem Vidu
Marijin oltarček pri Svetem Vidu © Tone Ovsenik
Leta 1976 smo Slovenci v Ameriki se zbrali na Evharističnem kongresu v mestu Philadelphia v zvezni državi Pennsylvania. Posledica tega zborovanja je bila zaobljuba, da se zberemo vsako leto na predvečer praznika Marije Pomagaj na Brezjah v molitvi in češčenju naše Nebeške Device. V Clevelandu se rojaki dobimo pred kapelico Lurške Matere Božje v predmestju Euclid, kjer stoji njena votlina. To bo letos v sredo zvečer, 23. maja in pobožnosti bo vodil župnik svetega Vida, Jože Božnar.

Danes pa zaključujeta šolsko leto obe slovenski sobotni šoli. Absolventi bodo prejeli svoje diplome ob zaključku osemletnice slovenske šole po svetih mašah in nato bo sledila kratka akademija in seveda prigrizek.

In še zanimivost iz mesteca Betlehem v državi Pennsylvania. Tam so leta 1913 slovenski rojaki, pretežno iz prekmurskih krajev, postavili svojo cerkev počaščeno svetemu Jožefu. Cerkev je nudila duhovno pomoč slovenskim imigrantom skozi desetletja. Leta 2008 je bila cerkev ob reorganizaciji tamkajšnje škofije zaprta. Letos so se zbrali z željo, da bi se cerkev znova odprla in ponovno zaživela kot nekoč. Mašo sta somaševala lokalni duhovnik in Krizolog Cimerman iz župnije Svetega Cirila in Metoda v New Yorku. Med gosti sta bila tudi veleposlanik Roman Kirn iz Washingtona in generalni konzul v Clevelandu, Jurček Žmauc. Po maši je sledil banket in ambasador Kirn je ob tej priložnosti pohvalil slovenske rojake v Betlehemu za njihovo prizadevnost in trdnem namenu, da še naprej obdržijo in spodbujajo slovensko kulturo in dediščino v tem mestu. Poudaril je vpliv slovenske cerkve v mestu in okolici, ki ni samo prostor molitve, ampak tudi vzdrževanje kulture in identitete Slovencev.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...