Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Westminstrska palača (foto: ARO)
Westminstrska palača | (foto: ARO)

Mednarodna maša v Londonu

| 10.05.2012, 23:41 Matjaž Merljak

Letošnja mednarodna maša v stolnici londonske katoliške nadškofije Westminster je bila v ponedeljek, 7. maja, ob 10.30 uri dopoldne (tukaj je po novem prvi ponedeljek v maju dela prost dan).

Maša se je začela s procesijo predstavnikov različnih narodnih skupnosti ter poklicnih in civilnih organizacij. Bogoslužje je vodil Thomas McMahon, škof v Brentwoodu ob somaševanju pomožnega škofa Patricka Lyncha, ki je pri sv. maši tudi pridigal ter pomožnih škofov škofij Brentwood, Southwark in Westminster. Z njimi je somaševalo tudi veliko število duhovnikov-kuratov iz treh londonskih škofij. Vsak od teh predstavlja svojo narodnostno skupnost. Teh pa je samo med katoličani v Londonu nad 40. Med nje spadamo tudi Slovenci. Tako je bilo pri sv. maši veliko število ljudi iz več kot 40 dežel sveta. Navzočih je bilo tudi precej uglednih osebnosti iz civilne družbe in politikov – parlamentarcev.

London je ena od najbolj svetovljanskih prestolnic sveta, dom raznih izseljenskih skupnosti, ki so prišle semkaj v iskanju zaščite pred preganjanji in da bi si izboljšale svoj ekonomski položaj. Zelo veliko novih priseljencev je katoličanov in njihove socialne, pastoralne ter duhovne potrebe so se pokazale v tukajšnjih cerkvah in župnijskih skupnostih. Mnogi pred kratkim naseljeni v Londonu doživljajo izkoriščanje na delovnih mestih. Naša Cerkev in naša vera, ki jo vodi katoliška socialna doktrina, od nas zahteva, da skupno nastopimo in spregovorimo v obrambo pravic le-teh.

Ta mednarodna sv. maša je bila darovana v čast sv. Jožefu delavcu, posvečena pa je bila podpori vseh priseljenih delavcev, ki jih je v Londonu samo med katoličani na tisoče – predvsem takih, ki so se še pred kratkim zatekli na Otok pred različnimi preganjanji ali v iskanju dela in boljših življenjskih pogojev.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.