Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Ministrica Novakova sprejela škofa Štumpfa

| 05.05.2012, 00:23 Matjaž Merljak

V prostorih Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu v Ljubljani je v petek, 4. maja 2012 ministrica Ljudmila Novak na delovnem obisku sprejela murskosoboškega škofa msgr. Petra Štumpfa, ki je s strani Slovenske škofovske konference zadolžen za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Sogovornika sta se na sestanku osredotočila predvsem na življenje Slovencev v Porabju, ki so ostali brez svojega duhovnika. Začasno v slovenščini mašuje duhovnik iz Prekmurja, a si tamkajšnji Slovenci želijo svojega duhovnika. Za to se je zavzela tudi ministrica, saj je duhovnik, kot je poudarila, izjemno pomemben tudi za povezovanje Slovencev, za ohranjanje jezika, kulture in kulturne dediščine.

Škof Štumpf je ministrico seznanil, da se bo v luči rešitve tega problema konec junija sestal s škofom iz Szombathelyja Andrásom Veresom. Kot je dejal, se bosta pogovarjala o možnosti izmenjave duhovnikov, da bi torej v Slovenijo prišel madžarski kaplan, k Slovencem v Porabje pa bi poslali slovenskega duhovnika.

Sogovornika sta se dotaknila tudi drugih slovenskih skupnosti v zamejstvu in po svetu. Kot je poudaril škof, so Slovenci po svetu kot roke in noge slovenskega matičnega telesa in so kot taki izjemno pomembni za delovanje celotnega naroda. Prav zato mora Republika Slovenija za te ljudi skrbeti in jim nuditi vso podporo, da bodo še naprej ohranjali slovensko kulturo in jezik.

vir: USZS

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...