Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Petra StoparPetra Stopar

Papež: apostol Pavel razume molitev kot osebno srečanje z Bogom

Cerkev po svetu | 30.05.2012, 14:17 Tone Gorjup

Benedikt XVI. je romarjem, ki so se zbrali na Trgu Svetega Petra v Vatikanu, pri dopoldanski avdienci spregovoril o molitvi apostola Pavla. Tokrat se je ustavil pri Drugem pismu Korinčanom, kjer se apostolova molitev razkriva kot osebno srečanje z Bogom Očetom, v Kristusu, s posredovanjem Svetega Duha. Na začetku te molitve oziroma dialoga z Bogom stoji „Da“ in na koncu „Amen“.

Papež je zbranim dejal, da apostol Pavel doživlja molitev kot osebno srečanje z Bogom in zatem navedel vrstici iz njegovega pisma Korinčanom: „Slavljen Bog, Oče našega Gospoda Jezusa Kristusa, Oče usmiljenja in Bog vse tolažbe...“ Pavel želi Korinčane opogumiti, da kljub preizkušnjam in stiskam, ki jih doživljamo, Bog stoji ob strani, ostaja zvest. Zato je neposredna povezanost z njim v molitvi nadvse pomembna. Ta naj izhaja iz Kristusa, saj imajo vse Božje obljube v njem svoj „da“; Jezus Kristus je Božji „da“ človeštvu in izpolnitev obljub. Zato se po njem prek nas dviga k Bogu v slavo tudi „amen". Za apostola Pavla je molitev največji dar Boga, ki temelji na njegovi ljubezni. Ta se v polnosti razodene s prihodom njegovega Sina na svet in z darom Svetega Duha. On napolnjuje naše srce, nas vodi k Očetu in omogoča, da v njem izrekamo „da“ (Oče) in „amen“.

Benedikt XVI. se je zatem ustavil še pri besedi „amen“, ki izhaja iz starodavnega judovskega bogoslužja in jo je prevzela tudi prva Cerkev. Gre za besedo, ki potrjuje Božjo zvestobo na eni strani in človekovo vero na drugi. V vsakdanjem „da“ v osebni in skupni molitvi posnemamo Jezusovo zvestobo Očetovi volji in v moči Svetega Duha postajamo vedno bolj podobni Kristusu, je še dejal papež.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...