Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko
Škofijski dan  (foto: Društvo SKAM)
Škofijski dan

Škofijski dan mladih ljubljanske nadškofije

Slovenija | 25.05.2012, 11:38 Nataša Ličen

Med vzvodi za pripravo prvega škofijskega dne mladih v ljubljanski nadškofiji, je letošnja obletnica, 550 let ljubljanske škofije in pa god blaženega Alojzija Grozdeta, ki ga praznujemo v nedeljo, 27. maja.

Grozde zavetnih mladih

V ljubljanski stolnici bodo praznovanje z mladimi povezali s sprejemom relikvij blaženega Grozdeta, ki bodo v kapeli ljubljanske stolnice dobile stalno mesto. Blaženi Alojzij Grozde je zavetnik mladih, kar sicer uradno še ni sprejeto, je pa mladim že zdaj zelo blizu. Alojzij Grozde je šel v svojem mladem življenju skozi številne preizkušnje in osebne stiske, ki so v marsičem podobne tudi težavam sodobne mladine. Pomembno je, da bodo študentje, dijaki vedeli, da se lahko v težkih dneh zatečejo po duhovno oporo v ljubljansko stolnico ter ob molitvi pred relikvijami bl. Grozdeta prosijo za moč.

Voditelj škofijskega odbora za mladino Gregor Kunej poudarja: „To bo dan veselja, druženja. Pomembno je, da mladi iz ljubljanske nadškofije začutimo pripadnost lokalni Cerkvi, škofiji in se med seboj povežemo. Ljubljanska nadškofija je v centru dogajanja, ko je dogodkov res veliko, morda ne toliko na škofijski ravni, kot bolj na področju posameznih gibanj, združenj, pač glede na zanimanja mladih. Sobotni škofijski dan je zato korak naprej v graditvi medsebojne povezanosti in pripadnosti „domači“ škofiji oziroma tudi škofu, kot prvemu pastirju, in ob liku mladostnika, ki je za nas pomemben.“

Lojze Grozde
Lojze Grozde © RKC
Relikvije bl. Grozdeta

Gregor Kunej: „Znova želim opozoriti na velik pomen sprejema relikvij bl. Grozdeta v ljubljanski stolnici, naj se vtisne v zavest mladih, kam se lahko v prihodnje hodimo priporočat. S tem naj bi seveda ne izostala romanja na Zaplaz, kjer počivajo posmrtni ostanki bl. Grozdeta. Želimo le imeti, vsaj v dnevni molitvi, sredi med nami duha tega velikega mladeniča. Z relikvijami želimo prebuditi lik Kristusu predanega mladeniča, animatorja, polnega življenja, ki se je soočal z zahtevnimi preizkušnjami in težkimi življenjskimi okoliščinami. To so stvari, ki so tudi danes poznane marsikateremu mladostniku. 70. let bo 1. januarja 2013, kar je bil blaženi umorjen na Mirni. 90 let je od njegovega rojstva, ampak družbene razmere, težke okoliščine za mlade, ko se postavljajo na noge in gradijo samostojnost, so podobne. Nenazadnje tudi liberalizem, ko naj bi se lahko počelo vse, kar si poželimo, je žal še vedno poznani boj tudi današnjih mladih.“ Blaženi Grozde je bil predan preprostosti, hrepenel je po stvareh, ki bi jih lahko dosegal na dober način, v moči Kristusa.

Program škofijskega dne

Vrt za župnijsko cerkvijo Ljubljana – Trnovo:

9.30 Zbiranje.

10.00 Ogrevanje s pesmijo

10.15 Uvodni koraki dneva: generalni vikar Anton Markelj in voditelj Škofijskega odbora za mlade Gregor Kunej

10.45 Pričevanje in pogovor

11.30 Koncert slavilne glasbe s Stična bandom.

12.00 Organizirano kosilo, druženje, spontano 'športanje na zelenici', glasba

13.15 Odprava do Teološke fakultete, Poljanska cesta 4.

Teološka fakulteta, Poljanska cesta 4:

13.45 Hagiodrama o bl. Lojzetu Grozdetu

Ljubljanska stolnica:

15.30 Glasbeni program pred sv. mašo bo oblikoval Me PZ Adoramus iz Logatca.

16.00 Slovesna sv. maša s sprejemom relikvij bl. Lojzeta Grozdeta

Somaševanje bo vodil ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik.

Pred in med sv. mašo bo priložnost za sv. spoved.

Slovenija
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...