Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Marjana DebevecMarjana Debevec

Klic k veri, preobrazbi, svobodi in poslanstvu

| 22.04.2012, 14:42 Blaž Lesnik

Odlomek, ki smo ga prebrali ali slišali danes, je iz Lukovega evangelija in govori o tem, kako so se učenci srečali z Jezusom po tem, ko je že vstal od mrtvih. Prva vrstica je iz pripovedi dveh učencev, ki sta na poti iz Jeruzalema proti domu srečala tujca, ki jima je z razlago svetih spisov povedal, kaj in zakaj se je zgodilo z Jezusom v Jeruzalemu.

Preberi današnji evangeljski odlomek: Lk 24, 35-48

Ko pa je z njima delil kruh, sta v njem prepoznala Jezusa samega. Ni jima ostalo drugega, kot da sta se vrnila k ostalim učencem in jim pripovedovala, da je Jezus živ. Pogovor o tem, kaj se je zgodilo, prekine prihod Jezusa med učence. Učenci so se prestrašili in vznemirili, piše evangelist, a jih Jezus pomiri, jim podari mir. Vstali Jezus je Jezus, kakršnega so poznali prej, človek iz mesa in krvi, ki lahko je ribo, se pravi v nič nenavadnega, nič strašnega se ni spremenil. Izkušnja vstalega Jezusa je izkušnja človeka, ki ga trpljenje in smrt nista izmaličila v nekaj, kar bi bilo manj kot človek. Jezus je še vedno človek s poslanstvom: preobraziti svet (pokora) in ga osvoboditi zavezanosti grehu (odpuščanje grehov).

Prizor Jezusa med svojimi učenci, ki kliče k veri, k preobrazbi (metanoi), k svobodi in poslanstvu je podoba, ki preoblikuje krščansko skupnost in vsakega njenega posameznika v vsakem trenutku. Na nek način je prizor, ki smo ga srečali v našem odlomku, podstat tega, kar je resnično. Tako kot Jezus, ki je premagal skušnjave in iluzije tega sveta, ki povzročajo nesvobodo in trpljenje, tako lahko, v moči vere vanj, vsak trenutek zaživi svobodno vsak izmed nas, ki je sprejel Jezusa za odrešenika. Vsak trenutek nosi v sebi kali odrešenja, pa naj se zdi še tako temen, ker je zaradi Kristusa vsak trenutek v Bogu odrešen.

RAZMISLI

Kako si ti predstavljaš vstalega Jezusa? Kaj se zate v življenju spremeni, če je Jezus vstal?

Kako se v svojem življenju soočaš s strahovi? Od kod izvirajo?

Jezus v odlomku svojim učencem prinese mir in jih osvobodi strahu, ali lahko po njegovih besedah prejmeš mir in svobodo tudi ti?

Prosi Jezusa naj ti jih podari.

MOLITEV

Jezus, ti nas učiš, da je temelj vsega bivanja mir. To, kar nas v svetu vznemirja, je naš neodrešen odnos do sveta. To, kar nam povzroča trpljenje, so naši neodrešeni medsebojni odnosi. Nauči me tako videti in izkoristiti vsak trenutek, da bom v njem videl priložnost za lastno in skupno osvoboditev. Naj mi bo tvoj Duh učitelj in bodi tudi po meni osvoboditelj za ta svet.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...