Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Marjana DebevecMarjana Debevec

Razmišljanje ob beli nedelji

| 15.04.2012, 14:23 Blaž Lesnik

Vera v Jezusa in zaupanje v njegov nauk sta rešilni bilki za tiste, ki se podajo za njim na pot. Ta pot je pot preobražanja celotne človekove osebe, ki potuje iz teme v svetlobo. Končni cilj te poti je vstopiti v enost z Bogom, tako kot je Jezus eno z Bogom: to je osrednje krščansko sporočilo, kot ga najdemo v Janezovem evangeliju.

Zadnji dve vrstici današnjega odlomka nam povesta, kaj je namen celotnega besedila Janezovega evangelija: „Da bi verovali, da je Jezus Kristus božji Sin, da bi po veri imeli življenje v njegovem imenu“.

Znamenje enotnosti med Jezusovimi učenci je Jezusov duh, ki je prepoznaven v vsakem izmed njih. Jezusove učence navdaja „šalom“: to je celovitost, blagostanje in mir, ki prideta k njim, ko se vera v njih izpopolni. To je vsekakor Janezov krščanski ideal, do katerega učenci lahko pridejo, ko lahko v celoti sprejmejo vse, kar je povezano z Jezusom. Da to ni kar tako enostavno, nam izpričuje prizor s Tomažem, ki ima težavo verjeti v Jezusovo smrt in vstajenje. Če ne bom videl na lastne oči in se ne dotaknil Jezusovih ran, ne bom verjel, so njegove znane besede, ki se tudi nam verjetno ne zdijo tuje. Tomaževa nevera v Jezusovo smrt in vstajenje se razblinita, ko se mu Jezus, da spoznati kot mrtvi in oživljeni. Življenje v Bogu, ki ga Tomaž v istem trenutku prepozna v Jezusu, pripada tistim, ki verujejo.

Apostoli so lahko videli in prepoznali Kristusa v vstalem Jezusu, ostali pa prepoznavamo Jezusa pod različnimi podobami, prispodobami in znamenji. Marija Magdalena ga prepozna v vrtnarju, učenci po nasvetu glede ribolova. Če si izposodimo še besedilo iz Lukovega evangelija, v tujcu, ki z učencema razpravlja o svetih knjigah in lomi kruh. Skratka, Jezusa kot Kristusa je mogoče spoznati v mnogoterih znamenjih, priložnostih, naključjih, in pa tudi v vsakem običajnem trenutku življenja. Njegov duh je dejaven in razpoznaven vsepovsod tistim, ki mu želijo in znajo prisluhniti. Kot lahko povsod prepoznavamo in spoznavamo Kristusovega duha, tako vsepovsod lahko vidimo Boga.

 

RAZMISLI

Kako ti dojemaš vero v Jezusa kot odrešenika?

Spomni se, da je Jezus v Janezovem evangeliju opisan kot luč; česa te torej Jezus odrešuje?

Kaj ti ponuja nova, vstajenjska vizija sveta, ki jo je na ta svet prinesel Jezus?

Kje v svojem življenju konkretno čutiš potrebo, da bi se ta vizija razširila?

Prosi Jezusa, da te glede tega osvobodi.

 

MOLITEV

Jezus, pomagaj mi priti do miru in celovitosti, ki sta sad zaupanja vate in dar tvojega duha, ki deluje po vsem stvarstvu. Pomagaj mi, da se udomačim v resnici in v vsakem trenutku prepoznavam enost z Bogom, ki je tvoj dar svetu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...