Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Velika noč v Torontu

| 26.04.2012, 07:42 Matjaž Merljak

Na veliko noč so se rojaki v Kanadi pripravljali z duhovno obnovo z duhovnikom iz Slovenije. Najprej je bil na zahodu dežele, nato pa še v Torontu. V župnijah Marija Pomagaj in Brezmadežna s čudodelno svetinjo je bil ob velikonočnih praznikih zelo velik obisk. Sogovornik v oddaji Slovencem po svetu in domovini SSD pa je bil kaplan pri Brezmadežni, Toni Burja.

Duhovnik Primož Erjavec, ki študira v Rimu, sicer iz Godoviča, je imel prva dva tedna duhovno obnovo na zahodu Kanade: v Calgaryju, Vancouvru, Prince Georgu, v tednu pred cvetno nedeljo pri Mariji Pomagaj v središču Toronta, v velikem tednu pa še pri Brezmadežni. Povsod je veliko rojakov prišlo k spovedi.

Župnik Valentin Batič in kaplan Toni Burja delujeta v obeh torontskih župnijah. Že na cvetno nedeljo je bil v obeh župnijah za 50 do 100 odstotkov večji obisk kot sicer ob nedeljah. Butarice so med tednom pripravile Katoliška ženska liga, žene in dekleta. Pri Mariji Pomagaj v mestu imajo ta dan kosilo za vse župljane.

Na veliki torek so v Torontu že imeli krizmeno mašo. Na veliki četrtek so bili v župnijah večerni obredi, pri Brezmadežni je bil tudi obred umivanja nog. Po maši je bila še molitev pred Najsvetejšim. Na veliki petek je bil križev pot že dopoldne, obredi tega dne so bili pri Brezmadežni dvakrat – enkrat v angleščini in enkrat v slovenščini. Obrede je polepšal močan zbor Novi rod, kjer je med tridesetimi pevci dvanajst moških.

Blagoslov jedil v Torontu pri Brezmadežni
Blagoslov jedil v Torontu pri Brezmadežni © Ciril Soršak

Na veliko soboto ni bilo blagoslova ognja in češčenja božjega groba, so pa imeli štirikrat blagoslov jedil pri Brezmadežni, dvakrat pri Marij Pomagaj. Cerkvi sta se vsakič zelo napolnili. Ker mnogi pridejo samo k blagoslovu jedil, sta jih spodbujala, naj vsako nedeljo praznujejo veliko noč. Zvečer je bila vigilija, pri kateri so tudi obnovili krstne obljube.

Pri Mariji Pomagaj je bila na veliko noč ena maša, pri Brezmdežni pa dve slovenski in ena angleška. Obisk je bil lep in tudi vzdušje je bilo lepo. Po eni strani je bilo čutiti navdušenje, po drugi strani spet ne. Življenje prinaša tudi razne preizkušnje in tesnobo, na veliko noč je v ospredju božja zmaga in božje usmiljenje.

Blagoslov jedil pri Brezmadežni v Torontu
Blagoslov jedil pri Brezmadežni v Torontu © Ciril Soršak

Tudi v velikem tednu so poudarjali pomen božjega usmiljenja. Kaplan Toni Burja je dejal: „Na veliki petek je Bog iz usmiljenja do nas umrl na križu, na veliko noč je iz usmiljenja do nas zmagal in ni konec njegovega vstajanja. Ni nas prišel obsojat in nas ne obsoja, ampak razodeva svoje usmiljenje.“

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...