Marko ZupanMarko Zupan

Velika noč na Švedskem

| 25.04.2012, 07:53 Matjaž Merljak

Rojaki na severu Evrope so bili povezani ob čudovitem dogodku velikonočnega vstajenja življenja nad smrtjo. Z njimi je bil slovenski župnik na Švedskem Zvone Podvinski. Za oddajo Slovencem po svetu in domovini SSD je povedal, na kakšen način poteka praznovanje med zelo razpršenimi slovenskimi skupnostmi.

Župnik Podvinski je bil pred veliko nočjo na voljo rojakom na terenu predvsem za spored, saj je to najlepša priprava. Obiskoval je tudi bolne in ostarele in to mu je dalo tudi veliko novih moči: „Čeprav so priklenjeni v postelje ali vozičke, a imajo toliko veselja in upanja.“

Na cvetno nedeljo je bil z rojaki v Landskroni in Malmöju, obiskal je tri starejše gospe in jim prinesel zakramente. V torek se je priključil več kot 90 duhovnikom švedske škofije s sedežem v Stockholmu, ko je bila posvetitev svetih olj.

Na veliki četrtek, petek in soboto so so slovenski rojaki iz Göteborga pridružili dogajanju v župniji Kristusa Kralja. Vmes so bile svete spovedi. Poklicali so jih tudi starši birmancev in birmank. Na veliko soboto je bil popoldne skupaj blagoslov velikonočnih jedil, zvečer je bila vigilija.

Na veliko noč zjutraj je šel po le nekaj urah počitka na pot proti Halmstadtu in Helsingborgu. V obeh mestih je bilo lepo vzdušje, slišala se je tudi lepa slovenska pesem, ki je nagovorila tudi rojake drugih narodnosti, ki so se jim pridružili.

Srečanje rojakov v Vadsteni, Švedska
Srečanje rojakov v Vadsteni leta 2009 © Matjaž Merljak
Za velikonočno praznovanje vsako leto na vrsto pride druga slovenska skupnost, pač glede na mesečni urnik svetih maš. Rojaki po svojih zmožnostih pripravijo praznovanje v lokalnih cerkvah. Njegovo velikonočno voščilo je bilo povezano z mislijo na trpljenje, ki je pot, ki ga moramo prehoditi.

Slovenski duhovnik na Švedskem Zvone Podvinski je povabil tudi na tradicionalno romanje in srečanje v Vadsteno, ki bo 26. maja. Letos bo že 39. zapored in na njem bodo praznovali 50-letnico slovenske katoliške misije na Švedskem. Slovesno sveto mašo bo daroval kardinal Franc Rode, prišli bodo tudi drugi duhovniki, povabili so tudi ministrico Ljudmilo Novak.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...