Marko ZupanMarko Zupan
Slovensko versko središče v Lemontu (foto: Arhiv verskega središča, Lemont)
Slovensko versko središče v Lemontu

Velika noč v Lemontu

| 24.04.2012, 08:42 Matjaž Merljak

V ameriških Brezjah, Lemontu pri Chicagu, so z rojaki praznovali velikonočne praznike. P. Metod Ogorevc je za oddajo Slovencem po svetu in domovini SSD razkril nekaj običajev in kako je potekalo praznovanje.

Kot je dejal, je cvetna nedelja na zunaj bolj slovesna kot velika noč, ker je na veliko noč kulturni dom zaprt. Tako so že na cvetno nedeljo imeli poseben zajtrk. Dvorano so pripravljali že v soboto, k cerkveni pripravi sodi izdelovanje butaric. Oskrbnik Stane Anzeljc je že med tednom pripravljal osnove in zelenje. Naredili so jih okrog 130 butaric in jih v nedeljo prodajali. Izkupiček je za slovenske misijonarje.

Na cvetno nedeljo so imeli slovesno bran pasijon, pri katerem je sodelovalo petnajst mladih in starejših. Imeli so tudi imeli slovesno procesijo, ki se je začela pred kulturnim domom.

V velikem tednu je bilo manj obiska kot ob nedeljah, saj starejši ob večerih neradi vozijo. Imeli so vse obrede tega tedna. Veliki četrtek je polepšal pevski zbor. V petek po obredih je skupina krasilk okrasila cerkev. Na veliko soboto je bil popoldne blagoslov jedil. P. Metoda je presenetil obisk na veliko soboto zvečer in na veliko noč. Tudi sicer je prišlo več ljudi. Ob koncu sobotnih obredov je bila slovesna procesija okrog cerkve in samostana. Po procesiji je bil še blagoslov jedil ter srečanje v kult domu.

„Učenca nista še razumela pisma, da mora Gospod vstati od mrtvih,“ je rojakom ob veliki noči dejal p. Metod in dodal: „da se tudi nam lahko to dogaja.“ Četudi hodimo k vsem obredom velikega tedna in smo pojedli šunko in pirhe, v vsakdanjem življenju ne računamo z Bogom, ga ne upoštevamo, živimo, kot da ga ne bi bilo. Velikonočni kristjani niso tisti, ki pridejo na veliko noč k maši, ampak tisti, ki se v veri znova odprejo k Bogu, ki živi, da mu v veri odpremo srce in mu prisluhnemo.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...