Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Cleveland, Sveti Vid (foto: Tone Ovsenik)
Cleveland, Sveti Vid

Pri svetem Vidu vsefarni sestanek o dvorani

| 23.04.2012, 00:08 Matjaž Merljak

V farnih oznanilih beremo zahvalo obeh župnikov, Janeza Kumšeta, Marije Vnebovzete in župnije svetega Vida, Jožeta Božnarja, vsem župljanom, ki so tako lepo obiskovali velikonočne obrede med velikim tednom vključno na cvetno nedeljo in seveda velikonočno vstajenjsko bogoslužje. To je bil lep izraz vere in pobožnosti vernikov. Od daleč so prišli in bili priča Gospodovega trpljenja in premaganja smrti za nas, odrešenja.

Lepo petje obeh zborov, ministrantje, lektorci in sodelovanje župljanov, vključno verniki v narodnih nošah. Vse to je polepšalo praznovanje Gospodovega vstajenja. Župnika sta tudi hvaležna vsem dobrotnikom, ki so se jih spomnili z dobrotami in voščili ob praznikih.

Na prvo soboto po veliki noči je bilo pa že spet kar veselo v Slovenskem narodnem domu, največjem v Clevelandu. Tu so se poveselili rojaki primorskega porekla. Člani Primorskega kluba so pripravili večer z večerjo, zabavo in plesom. Lepo število se je zbralo v dvorani in se poveselilo po dolgem postnem času.

Pri Mariji Vnebovzeti se pa danes deli zadnji zajtrk s palačinkami. Vse mesece v hladnejšem času koledarja postrežejo ta zajtrk enkrat mesečno po vseh mašah in izkupiček gre v pomoč slovenske šole. V poletnih mesecih pa ti zajtrki odpadejo.

Cerkev Svetega Vida v Clevelandu iz zraka
Cerkev Svetega Vida v Clevelandu iz zraka © Matjaž Merljak

V cerkvi svetega Vida je pa danes samo ena, skupna maša. Vzrok za to je, da se čim več ljudi udeleži in po maši bo lahek zajtrk v šolski dvorani in vsefarni sestanek. Vzrok za to druženje je debata o novi dvorani, ki naj bi stala nasproti cerkve.

Ob tem času še nimamo nobenih napisanih načrtov ali risb, da bi pokazali župljanom. Stari izraz, da je govorica malovredna, je resničen, toda resnih pogovorov kot je sedaj glede nove dvorane, je pogovor potreben in važen za vsakogar.

Oba župnijska sveta se strinjata z nasvetom škofa Lennona, da župljani sv. Vida morajo imeti v rokah vse podatke, informacije preden on da dovoljenje za to predloženo delo. Župljani svetega Vida se lahko strinjamo s temi postopki za odločitev, ker smo isto storili vsakokrat v preteklosti, kadar smo načrtovali kakšno večje delo. Na primer: za krasno prenovitev notranjosti cerkve ob sto letnici, za svetoviško vasico, novi strehi na cerkvi in župnišču in seveda obnovitev krasnih cerkvenih orgel. Potrebujemo pa molitve v tem času razgovorov, da bi nam bile v pomoč za pravilno odločitev v teh kriznih časih. Škof pa želi odgovor imeti v rokah v teku petih tednov.

Svetoviška slovenska sobotna šola oziroma starši, skupaj z Slovenskim narodnim domom so pa v petek pripravili »Noč na dirkah«. Ljudje so napolnili dvorani in nestrpno igrali in stavili na konjskih dirkah prikazanih na platnu. Slovenska šola je pa na ta način si nabrala nekaj potrebnih financ za obisk učencev Slovenije. Namreč ti bodo meseca junija obiskali domovino svojih prednikov, kar se pa nadvse že veselijo.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...