Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Pri vigiliji v Herbolzheimu je bil krščen Lukas Jaden Obert (foto: Janez Modic)
Pri vigiliji v Herbolzheimu je bil krščen Lukas Jaden Obert

Velika noč v Mannheimu

| 20.04.2012, 08:52 Matjaž Merljak

Veliko rojakov iz zahodnega dela Nemčije je za velikonočne praznike odšlo v Slovenijo. S tistimi, ki so ostali, je praznoval slovenski župnik v Mannheimu Janez Modic. Bil je naš sogovornik v oddaji Slovencem po svetu in domovini na belo nedeljo.

Na cvetno nedeljo so prinesli butarice z bršljinom, Nemci jih delajo s pušpanom. Župnik Modic je prvič v življenju naredil pravo butarico iz bršljina in jo okrasil z jabolkom.

Na veliki četrtek in petek sta bila maša in bogoslužje v nemščini. Na veliko soboto je bil župnik Modic ves dan v avtu za blagoslov jedil. Začel v Mannheimu in nato nadaljeval v mestih Rauental, Voehrenbach in Herbolzheim.

V slednjem je bil po blagoslovu jedil blagoslov ognja in maša velikonočne vigilije. Tam pa so imeli tudi krst. Otrokova mati je po očetu Slovenka, čeprav zna le kakšno slovensko besedo, se čuti Slovenko. Nemci imajo navadno le enega botra, tu pa so imeli štiri botre, dva sta bila evangeličana. No, uradni boter je le eden, ostali so krščanske priče. Krščeval je upokojeni nemški župnik, po rodu iz Šlezije.

V tistem kraju je župnik Modic prenočil in vstajenjsko velikonočno mašo so imeli z rojaki v Voehrenbachu v visokem Schwarzwaldu, kjer so v osojnih legah še imeli sneg.

Kristusova luč za novokrščenca Lukasa
Kristusova luč za novokrščenca Lukasa © Janez Modic

Otroci pri blagoslovu jedil, Ramon Geršak z butarico
Otroci pri blagoslovu jedil, Ramon Geršak z butarico © Janez Modic

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...