Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Velika noč v Berlinu

| 19.04.2012, 10:24 Matjaž Merljak

Križ, ki ga vsak dan nosimo, moramo postaviti v ozadje in v ospredje postaviti vstajenje od mrtvih in večno življenje. Tako lahko veselje pride do pravega izraza in velikonočno. Tako je slovenske in nemške vernike nagovoril Izidor Pečovnik. Ne le da je dušni pastir za rojake slovenskega rodu v nemškem glavnem mestu, njegova nemška župnija ima 10 tisoč vernikov. V pogovoru za oddajo Slovencem po svetu in domovin SSD je predstavil velikonočno praznovanje.

Praznovanje je bilo lepo in župnik Pečovnik ugotavlja, da še vedno veliko rojakov ostaja za praznike v Berlinu. Tako so bili vsi obredi in svete maše lepo obiskani. Tudi otroci so v velikem številu prihajali s svojimi starši. Na cvetno nedeljo so se nekoliko z zamudo spomnili tudi mater, skupaj z učiteljico Magdaleno Novak so pripravili poseben program. Možje na čelu s predsednikom ŽPS Antonom Bačovnikom pa so bili namesto mamic v kuhinji.

V velikem tednu so imeli obrede skupaj z nemško župnijo v obeh jezikih in s sodelovanjem obeh narodov. Vrhunec je bila vstajenjska sveta maša, po njej pa je bil žegen. Zelo dobro sta ga pripravili Vera Gabor in Tatjana Štukel in veliko število rojakov ga je skupaj zaužilo.

Tudi vigilija je lepo uspela, veliko ljudi je prineslo jedila k blagoslovu. „To je posebnost, ker Nemci k blagoslovu prinesejo le jajca,“ pravi župnik Pečovnik in dodaja: „Tretja generacija je še bolj zavzeta za ohranjanje običajev.“

Na velikonočni ponedeljek je bil v Hannovru, na belo nedeljo pa je obiskal še skupnost v Hamburgu.

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...