Marjan BuničMarjan Bunič
Petra StoparPetra Stopar

Velika noč v Sydneyju

| 17.04.2012, 08:28 Matjaž Merljak

Vesela aleluja naj doni in ogreje naša srca, naj pride tudi do tistih, ki je ne slišijo, z našo pomočjo: da bi znali gledati na druge, da bi imeli srce drug za drugega. To je bilo sporočilo velikonočnega praznika med rojaki v avstralskem Sydneyju. Tam delujeta frančiškana p. Valerijan Jenko in p. Darko Žnidaršič. Slednji je bil naš sogovornik v oddaji Slovencem po svetu in domovini SSD na belo nedeljo.

Na cvetno soboto so izdelovali 'bagance', v nedeljo pa so imeli slovesno procesijo z dvorišča v cerkev. Pasijon so brali v vlogah in bralci so bili oblečeni v albe.

Na veliki četrtek sta zastopnika skupnosti Jože Košorok in Zora Johnson pri krizmeni maši od škofa sprejela sveta olja, v cerkev svetega Rafaela v Merrylandsu sta ju prinesla pri večerni sveti maši.

Pri bogoslužju je bilo 35 rojakov, veliko rojakov pa je bilo na veliki petek ob 15h, saj je ta dan državni praznik. Zvečer so bili obredi še v Wollongongu-Figtreeju.

Na veliko soboto so rojaki prihajali k božjemu grobu in prinašali jedila k blagoslovu, še največ jih je k blagoslovu prineslo zvečer k vigiliji.

V procesiji so šli v cerkev tudi bralci pasijona
V procesiji so šli v cerkev tudi bralci pasijona © Stičišče avstralskih Slovencev

Vstajenjska procesija je bila v lepem, sončnem vremenu. Dopoldne je bila še ena maša, nato sta patra obiskala še Wollongong in Canberro. Tam so imeli tudi žegen in v k maši je prišel tudi veleposlanik dr. Balažic, ki je ostal ob prijetnem klepetu ob žegnu.

V Merrylandsu so imeli na velikonočni ponedeljek praznično sveto mašo, nato praznično popoldne s sekanjem pirhov in srečelovom.

Rojake v Brisbanu ob p. Darko obiskal v mesecu maju. Sicer pa se v Sydneyju pripravljajo na vnebohod, ko bo biserna maša p. Valerijana. Če Bog da, bo ponovitev te slovesnosti v juniju v Šiški v Ljubljani.

Na cvetno soboto so izdelovali butarice
Na cvetno soboto so izdelovali butarice © Stičišče avstralskih Slovencev

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...