Marjan BuničMarjan Bunič
Petra StoparPetra Stopar

Zadnja večerja v Mendozi

| 16.04.2012, 07:42 Matjaž Merljak

Pohvale in zahvale vredno je prizadevanje voditeljev skupnosti, da naše versko občestvo ob velikonočnih praznikih doživlja v duhu podob in tudi na odru spomin dogodkov Jezusovega življenja, posebno trpljenje in tudi njegovo naročilo: “To delajte v moj spomin”. (Lk 22,20). “Kdo bi ne želel biti priča dogodkom iz svetega pisma? Biti med tistimi, ki so Jezusa videli in slišali?”

Gledališka skupina Društva Slovencev v Mendozi je na veliki četrtek 5. aprila 2012 po liturgičnih obredih in češčenju Evharistije na našem odru uprizorila pasijonsko igro: V času obiskovanja, osem postaj Jezusovega poslanstva med nami. Letos smo doživeli tretjo sliko DUHOVNIK. Delo je napisal Edvard Gregorin. Pred vsako postajo je odlomek iz knjige prerokov, nakar sledi dejanje kot izpolnitev prerokbe.

Mladi so uprizorili zadnjo večerjo
Mladi so uprizorili zadnjo večerjo © Svobodna Slovenija
Jezus govori samo besede, ki so zapisane v evangeliju, ostale osebe sodelujejo na podlagi evangelija in dogodkov tistega časa. Dogaja se v veži in obednici Jožefa iz Arimateje. Prikaže nam pripravo zadnje večerje, kako Marija iz Magdale mazili Jezusa, umivanje nog, nastop Judeža in Jezusovo srečanje s svojo Materjo Marijo. Bistven je pogovor z apostoli ter Jezusovo naročilo: “Ljubite se med seboj” in “To delajte v moj spomin”.

Vloge so izrazito odigrali mladi igralci, Jezusa: Frderik Šmon, Jožefa iz Arimateje: Marjan Šmon; Mater Marijo: Martina Šmon in ženo iz Magdale: Zofija Štumberger: Judeža: Tomaž Bajda, Petra: Friderik Štumberger ter ostale apostole: German, Emiliano in Nikolaj Nemanič, Robert Plat. Friderik Štumberger, Niko Žumer, Adrian Llanos in Damijan Hirschegger. Razsvetljavo je posrečeno pripravil Pavli Nemanič; maskiranje in kostume: Helena Hirschegger Štumberger in Anica Grintal Hirschegger. Sceno in režijo je spretno in učinkovito vodil Davorin Hirschegger.

Vsem, ki so nam omogočili razmišljanje in doživetje velikega četrtka, iskrena zahvala. Ni lahka naloga najti čas in požrtvovalnost za uprizoritev vsake gledališke predstave. Zato posebne čestitke vsem sodelavcem.

Na veliki četrtek v Mendozi
Na veliki četrtek v Mendozi © Svobodna Slovenija

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...