Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Spomin na 70-letnico pregona koroških Slovencev

| 14.04.2012, 09:44 Matjaž Merljak

Ob 70. obletnici pregona koroških Slovencev Zveza slovenskih izseljencev ter vse krovne organizacije koroških Slovencev v nedeljo, 15. aprila 2012, vabijo k maši v celovško stolnico s krškim škofom in nato na spominsko proslavo v Dom glasbe.

Kot piše na spletni strani slovenskega uredništva avstrijske radiotelevizije ORF, so 14. in 15. aprila leta 1942  nacistične oblasti iztrgale nad 300 slovenskih družin iz njihovih domov in jih deportirale v nemški rajh. Prenekateri so bili v koncentracijskih taboriščih ubiti, za mnoge pa je križev pot trajal skoraj tri in pol leta. Toda tudi tisti, so se vrnili, so bili soočeni z mačehovskim odnosom oblasti do pregnanih, ki je zaznamoval vsa povojna leta. Kakor so hitro in nebirokratsko prišli v izseljenstvo, toliko bolj počasi so po vrnitvi mleli mlini birokracije, ko je šlo za uveljavljanje odškodnin. Tudi iz tega je razvidno, da za tožbe, hrepenenja in žalost pregnanih-izseljenih leta 1942 po vrnitvi uradna politika ni imela posluha.

Duševne rane žrtev nacionalsocializma, ki se prenašajo v današnji rod, je vsebina dokumentacijskega filma "Sence sramote - Schatten der Scham", ki ga je s pomočjo Slovenskega prosvetnega društva Zila pripravila Sabina Zwitter-Grilc. Filmski projekt je del njene disertacije o nasilnem pregonu koroških Slovencev v nemška taborišča. Obravnava tudi vpliv deportacije in morije v nemških KZ-ih na potomce žrtev romskega in judovskega naroda, je pojasnila avtorica filma Sabina Zwitter-Grilc. Več

Vabilo na spominsko prireditev
Vabilo na spominsko prireditev © Krščanska kulturna zveza KKZ
Spominsko prireditev pripravljajo Zveza slovenskih izseljencev, Krščanska kulturna zveza, Slovenska prosvetna zveza, Narodni svet koroških Slovencev, Zveza slovenskih organizacij in Skupnost koroških Slovenk in Slovencev.

Sveto mašo bo ob 14h v celovški stolnici daroval krški škof dr. Alois Schwarz, pel bo MePZ PD Sele, organist bo Alexander Kassl. Ob 15.30 bo v Domu glasbe v Celovcu spominska proslava. Sodelovali bodo: tamburaši iz Hodiš in Škofič (Georg Errenst), družina Zwitter iz Zahomca, otroški zbor Danica (vodita Janja Pruntsch, Barbara Mistelbauer-Stern), mladinski zbor nižje stopnje ZG/ZRG za Slovence (vodi Stanko Polzer) in teatr zora (Marjan Štikar).

Spominsko proslavo so pripravili: David Kassl, Rudi Melcher, Kristijan Rehsmann, Zalika Steiner, Tonej Sticker, Jozej Štikar, Marjan Štikar, Alina Zeichen,KKZ, SPZ, ZSI. Besedila je napisal Andrej Kokot.

Od 4. junija do 6. julija 2012 bo v Koroškem deželnem arhivu na ogled dokumentarna razstava o pregonu koroških Slovencev.

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...