Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Velika noč v Franciji

| 14.04.2012, 08:47 Matjaž Merljak

Župnik v Freyming-Merlebachu in delegat za Francijo, Jože Kamin, je za velikonočno oddajo Slovencem po svetu in domovini SSD predstavil priprave na praznik in praznični utrip.

Na cvetno nedeljo je bil v Merlebachu lep obisk, k blagoslovu so prinesli tudi butarice iz Slovenije. Pripravili to tudi razstavo čipk devetih slovenskih klekljaric iz Merlebacha, ki se vsak mesec dvakrat dobijo in so naklekljale cerkvene motive (jagnje za velikonočni prtiček). Tako so vstopili v čas velikega tedna.

V ponedeljek je bilo skupna priprava na spoved s posamično odvezo, na voljo je bilo osem duhovnikov v slovenskem, nemškem in francoskem jeziku.

V veliki četrtek in petek je bil lep obisk obredov, na veliko soboto bo imeli blagoslov jedil. „V kapeli je bilo kar 30 košaric, vse so bile lepo okrašene z domačimi vezeninami in cvetje, poticami in hrenom,“ je povedal naš sogovornik.

Zvečer ob 19h je bila vigilija, na veliko noč pa maša ob 10h.

V Parizu je z rojaki veliko noč obhajal duhovnik Alek Zwitter skupaj s stalnim diakonom Cirilom Valantom. Obisk je bil lep. Na severu Francije, v Mericourtu, je pomagal odgovorni referent za pastoralo tujcev.

Jože Kamin se je v popoldnevu velike noči podal k Slovencev v Nico, kjer so imeli na velikonočni ponedeljek romanje v Laghet.

„Bogoslužje v Merlebachu je obogatilo lepo petje, v Parizu so bile v ospredju mlade družine, na severu kljub šesti generaciji ohranjajo ljudsko petje, v Nici pa je najstarejša populacija,“ pravi Jože Kamin. In njegovo velikonočno sporočilo?

To se je nanašalo na evangelij: če so bili učenci zatopljeni v smrt z mislijo, da je vse končano, lahko tudi v našem življenju pride veliko trenutkov temine, ko se človek utrudi in druge utruja, potrebujemo velikonočni pozdrav, kot ga je doživela Marija Magdalena, da se z mirom napolni srce, da bomo poslanstvo kristjana v preprostem vsakdanjem življenjem delili s tistimi, s katerimi živimo.

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...